Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frida Hyvönen åter till Norrland

/

På lördag intar Frida Hyvönen endagsfestivalen Broöppningens färskaste scen.
I domkyrkan kommer artisten att framföra sina låtar i en lokal lika avskalad som hennes tidigaste verk.

Annons

När Frida äntrar Härnösand på lördag är det långt ifrån första gången hon befinner sig i den stora del av Sverige som kallas Norrland. Artisten är inte bara uppvuxen i Västerbotten utan äger även ett hus där. Frida Hyvönen föddes för 34 år sedan i Robertsfors och har numera valt att bosätta sig i grannbyn Flarken. För tillfället spenderar dock artisten mestadel av sin tid i Paris tillsammans med sin man.

I april i år släpptes Frida Hyvönens senaste album "To The Soul" som bland annat innehåller singlarna "Terribly dark" och "Gas Station". Musikaliskt sett skiljer den sig från hennes första skiva Until Death Comes, som kom 2005. För sju år sedan var pianot Fridas främsta instrument tillsammans med sången men nu ackompanjeras låtarna även med trummor och bas. Den senaste skivan spelades in i Benny Anderssons studio i Stockholm.

Kvart i nio på lördag spelar Frida på endagsfestivalen Broöppningen i Härnösand. Nytt för i år är scenen i domkyrkan och arrangörerna till festivalen kallar den Härnösands mest själfulla miljö. Passande beskrivning då Fridas senaste platta heter just "To the soul". I en intervju med Nöjesguiden berättar artisten att skivans låtar är tillägnade själen. I en intervju med arrangörerna till Broöppningen från i torsdags förklarar Jeja Svensson varför artisten kommer att passa så bra i en miljö som domkyrkan:

– Frida Hyvönen är väldigt avskalad och jag tror att det kommer bli en grym upplevelse att se henne på det här sättet.

Men kyrkan som scen är passande på fler än ett sätt. I en intervju med ungdomstidningen Ikon1931 beskriver hon sin relation med kyrkan och sin tro.

– När jag var liten var jag väldigt högtidlig. Jag gillade ritualer och kyrkobyggnader och var nog religiös på något sätt. Alla som hade någon form av tro var i mina ögon aningen finare. Jag hade nog fått mycket från mormor som jobbade i Svenska kyrkan. Det var syträffar, kyrkans barntimmar och ibland läste hon texter i kyrkan. Egentligen ville hon nog bli präst. Jag beundrade henne mycket.

Frida Hyvönen beskriver sig själv gärna som låtskrivare i första hand och har skapat musik till fler projekt än bara sina egna skivor. Exempelvis har hon musiksatt Elin Bergers fotobok "Drottninglandet".

Fotnot: Allehanda Nöje har kontaktat Frida Hyvönen för en intervju men hon har valt att tacka nej.

Annons
Annons
Annons