Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Korkad och schizofren Taken-film

/
  • Bryan Mills är den före detta CIA-agenten som återigen blir indragen i ett kidnappardrama fullt av kortlivade albaner. Bäst att vrida av nacken först och fråga sedan är hans devis.

"Taken" från 2008 handlade om ett långsökt kidnappardrama där amerikansk tjej åkte till Paris och - osis - blev tagen av några elaka trafficking-albaner.

Annons

Som tur är råkade just den här tjejen ha en före detta CIA-agent till pappa. Liam Neeson, till synes oberörd av krämpor som andra 60-åringar kanske dras med, rensade till slut Paris på euro-trash och kunde ta med sig sin flicka, orörd, hem till USA igen.

Hur kan man skapa en uppföljare av detta upplägg? Inte sjutton kan samma familj råka ut för kidnappning ännu en gång? Jodå.

Det visar sig att de där ansiktslösa albanerna också var människor med fäder och mödrar som begrät dem när de slaktats av Neesons Bryan Mills, och nu kräver hämnd. Om Paris var jobbigt så är Istanbul, dit den otraumatiserade familjen Mills får för sig att semestra, en riktig mardröm.

Men pappa Bryan är fortfarande en hejare på att fajtas och den här gången visar även Kim att hon är sin faders dotter och deltar aktivt i jakten på förövarna. Rätt snabbt struntar filmen i sin egen premiss, att skurkarna också förtjänar lite eftertanke, och reducerar albanerna till snabbt avverkad stapelvara. Bryan slaktar tjogtals av mer eller mindre skyldiga medhjälpare utan urskiljning.

För övrigt borde vår svenska hjälte Hamilton vara gravt avis på att Bryan Mills så ledigt kan switcha från empatilös mördarmaskin till myspappa. Och med tanke på allt blodvite är en trea i serien förstås inte långt borta, här finns åtskilligt att hämnas minst ett varv till. Ser nästan fram emot det eftersom "Taken"-filmerna är så korkade, schizofrena och fulla av luckor att de blir festliga att se.

BIOFILM: Taken 2

Premiär: I kväll i Sollefteå och Kramfors (även Sverigepremiär)

Genre: Actionthriller

Med: Liam Neeson, Famke Janssen, Maggie Grace med flera

Regi: Olivier Megaton

Speltid: 1 timme 31 minuter

Censur: 15 år

Betyg: 2/5

Miranda Sigander /TT spektra

Annons
Annons
Annons