Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En ganska typiskt svensk thriller

/
  • Erik och Simone dras med stora problem i sitt äktenskap när hela deras tillvaro förändras i ett slag. Mikael Persbrandt och Lena Olin är de stora stjärnorna i
  • Joona Linna (Tobias Zilliacus) utreder ett fruktansvärt och blodigt fall, som hypnotisören Erik Maria Bark (Mikael Persbrandt) blir indragen i.

Kriminalkommissarie Joona Linna kommer till en gymnastiksal där en osedd mördare gått loss med en kniv i varmt kött. Att Linna är en klassisk polishjälte, den där ensamvargen som jobbar på sitt eget vis, etableras snabbt.

Annons

Nykomlingen Tobias Zilliacus lyckas göra mycket på ganska litet utrymme. För ganska snabbt flyttas fokus till den här filmens två verkliga stjärnor, Lena Olin och Mikael Persbrandt.

De två proffsen skapar en realistisk känsla i sitt krisande par. Det blir lite Norén light när Simone (Olin) konstant straffar sin svikare till make, Erik (Persbrandt). Hennes svartsjuka triggas när han får ett nattligt telefonsamtal och dras in i det fall som Joona Linna utreder.

Erik råkar nämligen vara hypnotisör och hans tjänster efterfrågas när det visar sig att en ung pojke, som ligger i koma på ett sjukhus, är det enda vittnet till den blodiga slakten.

Grundhistorien är ganska fånig och så tröttsamt förutsägbar att det bara är att gratulera Lasse Hallström till det korrekta valet att tona ner bokens trams och fokusera på det som går att vinna kvalitet ur.

Men framförallt är detta Lena Olins show, och det är både på gott och ont. För tempot dras ner och ibland är handlingen stillastående medan hon excellerar som krisande maka och mor.

Lasse Hallström har lämnat USA och efter 25 år gjort en thriller på ungefär exakt det sätt som svenska thrillers brukar göras. Färgerna är grådassiga, eländet stort och tempot makligt, även om skådespeleriet är vassare än vanligt och fotot snyggt.

Resultatet är helt ok men om Oscarsjuryn blir hypnotiserade av Persbrandts mässande stämma återstår att se.

BIOFILM: Hypnotisören

Premiär: I kväll, 28/9, i Härnösand, Kramfors, Sollefteå och Ö-vik (även Sverigepremiär)

Genre: Thriller

Med: Mikael Persbrandt, Lena Olin, Tobias Zilliacus med flera

Regi: Lasse Hallström

Speltid: 2 tim

Censur: 15 år

Betyg: 3/5

Miranda Sigander /TT spektra

Annons
Annons
Annons