Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Både rörande och lite otäck

/

Modiga prinsessan Merida är inte vad hon förväntas vara. Hon är en strulig och tuff motvals om man anser att normen för en prinsessa är en vän varelse med typiska prinsessintressen.

Annons

I det avseendet har "Modig" vissa feministiska undertoner, för Merida bryr sig inte om könsstereotypa roller utan ger sig i kast med det hon anser fylla hennes hjärta med lust och liv. Bågskytte, äventyr och ett rättframt sätt. Dessutom är "Modig" Pixars första historia om en ensam kvinnlig hjälte, och ingen prins är ens i närheten av att vara i färd med att rädda prinsessan.

Men framförallt är "Modig" en klassisk saga, ganska långt från Pixars andra succéer som "Toy story", "Wall-E" och fantastiska "Upp". Den utspelar sig i de skotska högländerna och för tankarna till både "Ronja Rövardotter" och "Sagan om ringen". När Merida bryter en uråldrig tradition som gått i arv i de furstliga släktleden sedan alltings början, börjar den onda spiralen nedåt. Och när hon tar hjälp av en häxa för att försöka få situationen ogjord, blir allting värre och hon tvingas bli modig - på riktigt.

"Modig" är bitvis ganska förutsägbar, men också oerhört rörande och spelar skickligt på rätt känslosträngar. Dessutom håller animationerna hög klass och flera fina bifigurer, som Meridas pappa kung Fergus, lyfter filmen. Men "Modig" är också bitvis ganska otäck, och det kan vara en god idé att hålla sjuåringarna hyfsat hårt i handen.

BIOFILM: Modig

Premiär: I kväll, 31/8, i Härnösand, Kramfors, Sollefteå och Ö-vik (även Sverigepremiär)

Genre: Animerat

Röster: Kelly Macdonald/Amy Diamond, Julie Walters/Eva Fröling, Billy Connolly/Leif Andrée med flera

Regi: Mark Andrews och Brenda Chapman

Speltid: 1 h 40 min

Censur: Från 7 år

Betyg: 4/5

Sara Haldert /TT spektra

Annons
Annons
Annons