Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Festivaler flyttar in på klubben

/
  • Folk köar för att komma in på Way Out Wests festivalområde i Slottsskogen. Senare på kvällen bildas de längsta köerna utanför Göteborgs klubbar i stället.

Allt fler festivaler väljer att göra som Way Out West och förlägga en del av spelningarna på olika klubbar i stan. Men begränsat utrymme och åldersgränser gör att alla festivalbesökare inte har möjlighet att se de artisterna som utlovas på affischen.

Annons

Exklusivitet och valfrihet. Det är argumenten som arrangören Luger har för att förlägga nästan häften av festivalutbudet på klubbscener runtom i Göteborg under namnet Stay Out West. Men varje år suckar besökarna över långa köer och missade konserter. Dessutom hindrar åldersgränsen de under 18 år att besöka de flesta klubbkonserterna.

Trots kritiken har nu fler stadsfestivaler hakat på Stay Out West-konceptet. Också etablerade Storsjöyran har hakat på trenden, men på ett lite annorlunda sätt. De kör sina klubbspelningar dagarna innan själva festivalen.

– Vi tyckte att det var dags att hitta på något nytt. Det är så mycket som inte får plats i det ordinarie Yran-programmet. På det här sättet kan besökarna upptäcka Östersund på ett annorlunda sätt, säger Andrea Wiktorsson, programansvarig.

Storsjöyran har varit noga med att märka ut klubbspelningarna på sin affisch och har, enligt Andrea Wiktorsson, varit tydliga med att det är först till kvarn som gäller på vissa konserter.

– Vi har haft olika typer av förfester innan. Vårt koncept Klubbland är egentligen bara en bonus till festivalhelgen, säger hon.

Annons
Annons
Annons