Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fan ersatte von Helvete i Turbonegro

/
  • Norska dödspunkarna Turbonegro är tillbaka med ny sångare och nytt album. Nästa vecka gör de sin enda Sverigespelning i sommar på Peace & Love-festivalen i Borlänge.
  • Tony Sylvester är ny sångare efter att Hank von Helvete har gått vidare. Sylvester sjöng tidigare i hardcorebandet Dukes of nothing och har varit president för Turbonegros fanclub i London.
  • Trots att nye sångaren Tony Sylvester har en råare och skitigare röst, har han gått hem oväntat bra bland de kräsna Turbonegro-fansen. Basisten Happy-Tom tycker att bandet har blivit mer punkigt, även om de fortfarande håller i den melodiösa som förknippas med Turbonegro.

När Hank von Helvete hellre leker Jesus, sjunger julduetter och går på scientologimöten, står en engelsman i tweedkostym redo att bli kapten på dödspunksskutan som är Turbronegro.
Dessutom kan han redan alla texter.

Annons

Med låtar som "I got erection" och "All my friends are dead" har norska Turbonegro byggt upp en stabil armé av jeansjackebärande fans världen över. Deras påhittade genre dödspunk har applåderats av en generation och retat gallfebern på en annan. Efter att ha predikat om att supa, knulla och slåss i nästan 20 år bestämde sig den rundlagde sångaren Hans Erik Dyvik Husby att ta död på sitt alter ego Hank von Helvete och satsa på en karriär som skådespelare och sitt nya band.

Turbonegros framtid var oviss.

– Vi startade ett nytt band, men vi lät bara som Turbonegro. Visst, Hank var en viktig del av bandet i åratal, men han var inte bandet, säger basisten och låtskrivaren Thomas "Happy-Tom" Seltzer.

Turbonegro, som enligt egen utsago har extremt konservativa och nostalgiska fans, hade alla odds emot sig när de gick ut med att engelsmannen Tony Sylvester skulle bli bandets nya tjockis. Som före detta president för Turbonegros London-fanclub och bandets pressansvarige var den björnlike sångaren redan en i familjen.

– Tony känner till vårt universum och vår musik. Första minuten han provsjöng sa vår gitarrist att bandet aldrig låtit så bra, säger Happy-Tom.

Tony Sylvester har ett förflutet som hardcoresångare och bidrar med en skitigare och råare röst som för tankarna till Turbonegros tidiga album. När eldprovsplattan "Sexual harassment" släpptes i dagarna mjuknade de kinkiga fansen.

Men hur provocerande är norrmännens texter egentligen i dag? Den homoerotiska estetiken som länge varit deras gimmick upprör knappast längre.

– Vi lever lite i ett post chock-samhälle. Allt har redan gjorts, säger Tony Sylvester.

Happy-Tom rycker på axlarna.

– Folk pratar om oss som om vi vore GG Allin, men textmässigt är vi mer som Randy Newman. Kanske en blandning? Vi är inte beroende av att provocera någon, även om det är kul.

På tal om att provocera så lyckades Hank von Helvete ganska bra när han spelade in en jullåt med en svensk schlagerstjärna för några år sedan.

Kan du (Tony) lova att aldrig göra en duett med Carola?

– Jag svär att...

– Hon är en kristen, promiskuös milf, bara så att du vet, säger Happy-Tom och introducerar ordet duett som en metafor för samlag.

– Tja, man ska aldrig säga aldrig, säger Tony Sylvester och flinar.

Sofia Juvel/TT Spektra

Annons
Annons
Annons