Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eva Röse bekväm i polisuniformen

/
  • Eva Röse gör huvudrollen som Maria Wern i
  • Att lyckas behålla spänning och logik var en utmaning för skådespelarna i
  • Eva Röse och Helena af Sandeberg i thrillern
  • Eva Röse har haft fullt upp de senaste åren, både med jobb och med familj.

Eva Röse är tillbaka som polisen Maria Wern, för första gången på vita duken. "Inte ens det förflutna" är en thriller med Sveriges kvinnliga skådespelarelit i huvudrollerna.
I sommar går filmen upp på bio i Härnösand.
– Jag har varit svältfödd på att få jobba i en sådan här konstellation, säger hon.

Annons

Filmregissören Erik Leijonborg går med guppande steg fram och tillbaka i Svensk Filmindustris lokaler i Solna utanför Stockholm. I famnen har han fem månader gamla Florian. Mamma Eva Röse blir fotograferad bland vinbärsbuskarna utanför, men lille Florian är lugn hos Leijonborg, som under åren med Maria Wern-filmerna också fått vagga hans äldre bröder Flynn och Floyd.

Eva Röse har en speciell relation till Maria Wern. Delvis just för att hennes barn som nyfödda alla fått vara med under inspelningarna.

- De har vilat tryggt i mitt polishölster, vaggats till ro av tjutande sirener till och från, säger hon och berättar med ett leende hur axelhölstret räddat hennes sovande barn från att rulla iväg i sömnen.

Men det är förstås inte bara tack vare barnen som Wern är speciell för Röse. Hon har återkommit till rollen gång efter gång sedan miniserien "Främmande fågel", som sändes i TV 4 2008. Man kan utan att överdriva säga att hon känner Maria Wern utan och innan.

– Jag känner mig väldigt trygg i karaktären. Hon har hängt med så länge, så varenda val behöver inte bli så ansträngt. Det kommer av sig självt: så skulle Maria göra eller inte göra. Man behöver inte söka så febrilt efter rätt ton, för den har man redan, menar Eva Röse.

Just nu bioaktuella "Inte ens det förflutna", som är den första Maria Wern-film att gå upp på bio, regisserades precis som "Främmande fågel" av Erik Leijonborg. Till skillnad från tv-filmerna är den här mer av en fristående thriller än en del i en deckarserie. Erik Leijonborg berättar att arbetet på många sätt har varit annorlunda:

– Det här är en mycket större satsning. Dels får man nästan dubbelt så lång tid på sig att filma, och sedan lägger man ju mycket mer tid på det visuella. Ju mer tid och resurser man har desto bättre blir det.

Något annat som varit annorlunda är att rollbesättningen nästan uteslutande bestått av kvinnor, bland andra Helena af Sandeberg, Frida Hallgren och Rebecka Hemse medverkar i filmen, vilket enligt Eva Röse bidrog till en "annorlunda dynamik" bakom kulisserna.

- Det var så prestigelöst, roligt och bjussigt. Inga catfights och ingen konkurrens, jävigt kul bara, menar hon.

Till hösten ska två nya tv-filmer spelas in, båda regisserade av Leijonborg. Röse ser fram emot att åter förvandlas till Wern, som hon medger har vissa likheter med henne själv.

– Hon har sitt skydd, sin mur, sin barriär. Jag tycker mycket om att hon har integritet. En del av mig är väldigt öppen, men jag slår gärna vakt om det som är mitt eget. Den muren hon har, den har också jag.

Annons
Annons
Annons