Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En stadsfest utan charm

/

Härnösands stadsfest är slut för denna gång. Den avslutande dagen bjöd bland annat på humorhouse och rockklassiker.

Annons

I orättvist många sammanhang används ordet ”stadsfest” som ett skällsord. Som ett exempel på att bara för att något är folkligt så är det per automatik dåligt. Så är det naturligtvis inte, det kan vara strålande bra och ha sin unika charm.

Fyra av de artister som Richard Herrey, som är konferencier även detta år, har presenterat under Härnösands stadsfest var tidigare under året med i Melodifestivalen. Det är visserligen Sveriges största underhållningsprogram på tv, men speciellt spännande blir det sällan när artisterna sedan åker ut på turné. Det har vi fått se tydliga bevis på under helgen på Mellanholmen i Härnösand.

David Lindgren är en av dem som tidigare under året deltog i tävlingen. Tidigare har han varit okänd för allmänheten, men med Melodifestivallåten ”Shout it out” har strålkastarens ljus nu riktats mot honom. Och tidigt under eftermiddagen fick han visa upp sig i Härnösand.

Det är många som har drömt om att få se det samlade smurfgänget framföra alla sina folkkära hits. Tyvärr var inte de bokade i år. I stället fick publiken nöja sig med att kliva ned ett steg på den intellektuella trappan och se Youtube-sensationen Mange Makers. Men det är väl inte så illa kan man tycka? Ja, det beror lite på. Gillar man att se fyra killar med dålig smak jucka omkring, ropa ”Mange” och spruta med vattengevär – ja, då är det förstås lite roligt.

Därefter är det dags för Metal Allstar att ta plats på scenen. Det finns extremt få exempel att plocka fram där ihopsatta ”supergrupper” har lyckats åstadkomma något av värde. Desto fler exempel finns det på monumentala misslyckanden. Allt som oftast resulterar gruppbildningen i att musikerna kan ta det lugnt och spela för sitt eget nöje. Det behöver inte vara på liv och död.

Därför är det intressant att se vad Metal Allstar ska hitta på. Bandet består av medlemmar från The Poodles, Europe (inte denna kväll dock), Hammerfall och sjunger gör Mats Levén som arbetat med Yngvie Malmsten bland annat. Deras jobb på stadsfesten är att rada upp klassiska rocklåtar som publiken kan sjunga med till. Och nog lyckas de med det. De har rotat runt i backkataloger från Dio, Whitesnake, Ac/Dc och Metallica, för att nämna några.

I takt med att mörkret lägger sig över området sprider sig även stämningen. Men inte ens dessa skickliga musiker lyckas rädda tillställningen i det långa loppet. För i år levde Härnösands stadsfest dessvärre upp till skällsordet. Med vissa undantag har det i första hand bjudits på intetsägande akter. Helt befriade från charm.

Annons
Annons
Annons