Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En glaskrossande festival

I lördags genomfördes den fjärde upplagan av endagsfestivalen Broöppning.
Frida Hyvönen, Deportees och Markus Krunegård visade vilket som är Härnösands viktigaste arrangemang.

Annons

Klicka här för att se bildspelet i mobilen

Alla scener som finns inne på Broöppnings festivalområde har fått sina namn efter de stadsdelar som Härnösand består av – det finns Fastlandet, Ön och Bushen.

Fastlandet är den största scenen som finns belägen ute på området, Ön är placerad inomhus och Bushen är det partytält som är ämnat för dans.

Den fjärde upplagan av Härnösands endagsfestival Broöppning på St. Petri Logen börjar lugnt. På scenen Fastlandet bjuder Anna Järvinen på sina väna och sköra melodier och det blir en behaglig inledning av dagen.

Men till årets upplaga av Broöppning finns det även en tillkomning bland scenerna. Och samtidigt som de mörka molnen lägger sig allt tätare över området och regnet börjar falla slår Domkyrkan upp sina portar.

De blöta besökarna får där chansen att torka till Frida Hyvönen. Tidigare i år släppte hon ett av årets mest hyllade album, och hon har visat gång på gång vad hon är kapabel till. Hon gör sig särskilt bra i kyrkans lokaler där hon sitter vid sitt piano med sin guldmantel längs ryggen. Med låtar som Terribly Dark, Picking Apples och Dirty Dancing får hon den fullsatta kyrkan att försättas i ett närmast religiöst tillstånd, lämpligt nog.

Att flytta konserter till kyrkor är sällan fel. Publiken sitter ner, koncentrerar sig och akustiken är svårslagen. Domkyrkan blir därför ett välkommet inslag till festivalen.

Därefter är det dags för Norrlands kanske mest älskade poporkester just nu att spela. Umeåbandet Deportees har haft ett år fullt med spelningar sedan de släppte Islands & Shores i höstas. Frågan är dessutom om de inte bara blir bättre och bättre för varje konsert de gör. Mycket tyder på det.

Alina Devecerski är en av artisterna som intar ön. Det var i april som hon släppte Flytta på dej. Och med tanke på att det bara var ett par månader sedan hon debuterade är det inte konstigt att det blir sviktande kvalité under konserten. Hon har inte särskilt många låtar och publiken känner endast igen Flytta på dej och Jag svär. Men det spelar inte så stor roll, svetten från besökarna kokar – bokstavligen! – i salen under den avslutande delen av konserten.

Någon som inte är en nykomling och som står högst upp på de flesta av besökarnas prioritetslistor är Markus Krunegård. Vid midnatt kliver han upp på scenen. Och efter att vissa ljudproblem är avklarade kan han bjuda på småstadsromantik och Love of My Life. Regnet duggar över området och det är bara att konstatera att det trots allt blir en avslutning värdig Härnösands viktigaste arrangemang.

För i en stad där livet pågår utan refränger fungerar Broöppning som en tonartshöjning så kraftig att den kan krossa varje glas – från Ön och Fastlandet hela vägen ut till Bushen.

Var du där? Vad tyckte du? Skriv en kommentar!

Annons
Annons
Annons