Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debut i höst för Valter Skarsgård

/
  • Valter Skarsgård och Happy Jankell i kommande ungdomsfilmen
  • Valter Skarsgård är näste man ut ur klanen Skarsgårds talangfabrik. I höst är han aktuell i dramat
  • Valter Skarsgård är näste man ut ur klanen Skarsgårds talangfabrik. I höst är han aktuell i dramat
  • I sin långfilmsdebut

Den svenska filmhösten kryllar av barn och ungdomar.
En av de mest namnkunniga debutanterna är Valter Skarsgård, som nu följer familjetraditionen.

Annons

Brister och problem med svensk barnfilm tas med jämna mellanrum upp till debatt. Men just i höst finns en stor chans att se, förhoppningsvis, bra svensk barn- och ungdomsfilm. Det framkom på måndagen då den svenska filmhösten presenterades på Svenska Filminstitutet i Stockholm.

I "IRL" är livet på nätet minst lika verkligt som i köttvärlden. Huvudrollen spelas av Valter Skarsgård, Stellans son och Alexanders, Gustafs och Bills brorsa. Han fyller snart 18 och spelar den problemfyllde Elias.

– Elias har inga vänner i skolan och är ganska ensam. Men på nätet, när han spelar datorspel, kan han ta plats och vara sig själv. Jag har spelat väldigt mycket själv så det kan jag relatera till. Men som tur är har jag aldrig varit i samma situation som honom, det var många hårda och jobbiga scener som det tog mentalt på att spela in.

Som uppvuxen på filminspelningar känner sig Valter Skarsgård hemma framför kameran. Men det har inte alltid varit en självklar karriär.

– Nja, när jag var liten såg jag upp till mina syskon, så där som man gör när man är liten. Men jag var väldigt annorlunda, alla de andra lyssnade på hiphop och jag lyssnade på hårdrock och metal och hade långt svart hår. Jag gick min egen väg och det har de andra bara tyckt varit bra. Men när jag fick den här rollen tänkte jag verkligen "jag vill göra det här". Att vara på ett filmset är en sådan härlig känsla.

En annan namnkunnig debutant i höst är konstnären Anna Odell, som 2009 fick stor uppmärksamhet med sitt konstprojekt "Okänd, kvinna 2009-349701". Då iscensatte hon sitt eget psykotiska insjuknande, bland annat med syftet att blottlägga maktstrukturer inom vården. Med sin film "Återträffen" återvänder Anna Odell till tiden i grundskolan då hon blev mobbad.

– Jag ville undersöka vad mobbing är. Det var inte meningen att det skulle bli en film från början, först hade jag tänkt gå på min återträff 20 år efter nian och använda det på något sätt. Men så fick jag reda på att det hade varit en återträff där alla hade varit bjudna utom jag.

Då fick det bli en spelfilm, för att iscensätta ett "tänk om"-scenario. Trailern ger "Festen"-vibbar och Anna Odell spelar själv huvudrollen, mot flera etablerade skådespelare.

– Det har varit spännande och bra och läskigt. I första delen av filmen går jag så långt, över alla gränser för att ta reda på vad var det man var så rädd för. Tanken är inte att skildra min historia utan hur en grupp vuxna människor förhåller sig till det som har varit.

Fakta - Svensk barn- och ungdomsfilm:

• "Hokus pokus Alfons Åberg". Animerad långfilm fritt efter Gunilla Bergström. Premiär: 23 augusti.

• "Prick och Fläck - på fläcken". Nya upptåg med Prick och Fläck. Premiär: 27 september.

• "Vi är bäst". Lukas Moodyssons nya film om tre tjejer som är snart 13 år. Premiär: 11 oktober.

• "LasseMajas detektivbyrå - von Broms hemlighet". Datoranimerade bakgrunder och med Adam Pålsson och Peter Magnusson. Premiär: 18 oktober.

• "IRL". Valter Skarsgård, Happy Jankell och Alba August i nätdrama. Premiär: 25 oktober.

• "Emil och Ida i Lönneberga". Animerade Astrid Lindgren-favoriter. Premiär 25 december.

• "Sune på bilsemester". Uppföljare till förra årets publiksuccé i regi av Hannes Holm. Premiär: 25 december.

Barn- och ungdomsperspektiv finns även i:

• "Ömheten". Norrländsk växa-upp-historia med Lina "Låt den rätte komma in" Leandersson och Sebastian "Sebbe" Hiort Af Ornäs. Premiär: 15 november.

• "Mig äger ingen". En ung flicka växer upp med sin pappa, på gott och ont. Med Mikael Persbrandt. Premiär: 8 november.

• "I lodjurets timma". Dansk filmatisering av PO Enquists pjäs om ung pojke slår ihjäl två främlingar. Premiär: 27 september.

Miranda Sigander/TT Spektra

Annons
Annons
Annons