Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Årets färgstarkaste vecka är här"

/
  • Erik Sjölander är vikarierande nöjesredaktör på Tidningen Ångermanland, Örnsköldsviks Allehanda och allehanda.se.

Att Laleh gjort många spelningar i Sollefteå innan sitt genombrott i "Så mycket bättre" är inte förvånande.

Annons

En kommun med ett så förhållandevis rikt kulturliv kommer av bara farten boka blivande storartister medan de fortfarande harvar sig fram på små scener.

Det är bara att gratulera Urkult för att de lyckats boka henne i det här skedet av karriären – och att de haft den goda smaken att lägga hennes konsert efter Eldnatten, sent under torsdagsnatten.

Alla vi som sittut runt stora scenen och velat ha mer när Eldnatten slocknat kommer garanterat att få vårt lystmäte i år.

När den här krönikan skrivs är det fortfarande dagsljus på torsdagen, och på grund av tidningens pressläggning vet vi att vi varken kommer hinna skriva om Eldnatten eller Laleh på fredagens nöjessidor.

Tidigare år har vi publicerat bilder från Eldnatten först i lördagstidningen och så kommer det bli även nu – men för att få ut så mycket som möjligt av den vanligtvis trollbindande torsdagsnatten har vi i år valt att satsa på webben.

När du läser den här texten ligger ett stort bildspel från både Eldnatten och Lalehs spelning ute på allehanda.se.

De kvällspigga personer som besökte sajten under torsdagskvällen kunde till och med följa bilduppdateringen från arrangemangen live.

Ett annat återseende den här veckan är Broöppning i Härnösand. Arrangörerna i Musikföreningen Härnta beskriver endagsfestivalen som "en festival vi själva skulle vilja gå på", och visst är det lustigt hur en så till synes självklar inställning kan göra ett nöjesarrangemang så unikt.

För låt oss vara krassa – många andra festivaler, inte bara i Ångermanland utan i största allmänhet, siktar först och främst på att locka så många köpstarka besökare som möjligt.

I den här delen av landet innebär det ofta att inrikta sig mot barnfamiljer och folk i övre medelåldern, och mot den bakgrunden framstår det plötsligt som nydanande att göra en festival för främst unga vuxna.

Detta trots att arrangörerna av Broöppning understryker, med all rätt, att deras besökare kommer i alla åldrar från 18 och uppåt.

Klart är i alla fall att vi den här veckan bjuds på regionens två kanske mest färgstarka nöjesarrangemang och att det borde glädja alla musikälskare att de finns och breddar utbudet.

Den som är sugen på en riktig turné har för övrigt möjlighet att värma upp inför lördagens Broöppning genom att åka till Sundsvall på fredag kväll och se Kent.

Jag har fortfarande kvar setlisten på Spotify från deras senaste spelning i Sundsvall, den på Gatufesten för två år sedan.

Vad tycker du? Skriv en kommentar!

Annons
Annons
Annons