Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nikolic blir president i Serbien

Annons

Vid två tillfällen tidigare har han utmanat Boris Tadic och förlorat. Nu blev det tredje gången gillt för Tomislav Nikolic.

Serbiens nye president är en omvänd nationalist som lovar föra landet in i EU.

Nikolic fick fick 50,2 procent av rösterna medan Tadic fick 46,8 procent.

Tadic vann första valomgången med knapp marginal och opinionsmätningarna inför andra omgången tydde på seger för honom. Därför blev Nikolics seger en oväntad skräll.

Nicolic har utmanat Tadic vid två tillfällen tidigare, 2004 och 2008, och förlorat bägge gångerna.

Tadic kallade i sin valkampanj presidentvalet för "en folkomröstning om EU" mot bakgrund av att Serbien under hans ledning i mars antogs som kandidatland till unionen.

Uppenbarligen är ett medlemskap ändå för avlägset för väljarna för att det argumentet skulle locka dem att gå och rösta. Nikolic har också övergett sitt tidigare EU-motstånd och försökt tona bort stämpeln som ultranationalist.

Nikolic lovade när han utropade sig som segrare att inte avvika från den inslagna vägen mot EU-medlemskap. Men har också tidigare understrukit att han inte vill föra in Serbien i EU "till vilket pris som helst".

"Boris Tadic har nu förlorat, och Tomislav Nikolic blir landets nya president. Det är det demokratiska val vi självklart måste respektera", konstaterar utrikesminister Carl Bildt (M) på sin blogg.

"Men det hindrar inte att det finns en betydande oro för vad detta kan komma att innebära. Risken för att krafter med en annan agenda än de europeiska reformernas och försoningen i regionens kommer att vinna inflytande är högst påtaglig", fortsätter Bildt.

Frågan är inte minst vilken betydelse Nikolics valseger får för regeringsbildningen efter parlamentsvalet för två veckor sedan. Tidigare har mycket talat för att den nuvarande koalitionen mellan Tadics parti och Socialistpartiet kommer att kunna fortsätta regera, men med socialistledaren Ivica Dacic som ny premiärminister.

Om den uppgörelsen fortfarande håller är nu oklart.

Det här betyder att presidenten kommer att utse någon att försöka bilda regering och frågan är vem han ger det mandatet. Allt kommer säkerligen nu att bli mer komplicerat, säger Dacic enligt serbiska nyhetssajten B93.

Boris Tadic har samtidigt förklarat att han inte siktar på att bli premiärminister.

Annons
Annons
Annons