Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nickeljätte får ny Putinvänlig chef

Annons

Kreml har ökat sitt inflytande över jätteföretaget Norilsk Nickel via ett stort lån till den djupt skuldsatte oligarken Oleg Deripaska.

Kreml har dramatiskt stärkt sitt grepp över ekonomin under Vladimir Putin. Han och efterträdaren som president, Dmitrij Medvedev, har dock sagt gång på gång att de inte tänker förstatliga företag för gott utan sälja dem med vinst senare.

Norilsk Nickels aktieägare höll på fredagen ett extra sammanträde där de enhälligt valde Putins förre stabschef Aleksandr Volosjin till styrelseordförande.

Volosjin har djupa rötter i regimen: han var också stabschef för förre presidenten Boris Jeltsin. Han hävdade att han inte ser sig som företrädare för staten "eftersom jag i dag har valts av privata aktieägare". Men han tillade:

Statsbanken VEB lånade Deripaska 4,5 miljarder USA-dollar. I utbyte tog banken Deripaskas 25-procentiga andel i Norilsk som säkerhet.

Staten uppskattas nu ha hälften av aktierna i Norilsk som pant eftersom en annan delägare, Vladimir Potanin, också har pantsatt sin aktieandel.

Några timmar efter styrelseomröstningen i Norilsk rekommenderade statens kommission för utrikeshandel en sänkning av skatten på export av nickel från 5 till 0 procent.

Många av Rysslands affärsmän har nu stora skulder i väst vilket ger staten en chans att utnyttja valutareserven på 450 miljarder dollar till att förvärva företag.

Det är Deripaskas stora aluminiumföretag Rusal som äger 25 procent av Norilsk Nickel, och det är denna andel som nu blivit pant hos VEB. Totalt har Rusal en skuld på 14 miljarder dollar.

Annons
Annons