Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Modeshow med avstamp på 60-talet

/
  • Svart topp inspirerad av filmen Grease. En av modeskaparnas favoritplagg.
  • En Eddie Sedgwick-klänning, inspirerad av filmen ”Factory Girl” med Sienna Miller.
  • När det gäller kläder så var 60-talet bra, tycker Frida Hägglund och Kajsa Edvardsson.

Frida Hägglund och Kajsa Edvardsson läser andra året mode, hantverk och design på Nolaskolan. På Sliperiet hade de i helgen modeshow med temat "60-talet fram till i dag". BILDSPEL.

Annons

– Vi hade lite olika idéer, men då tänkte vi att vi vill göra något med modets historia, svarar Kajsa Edvardsson på frågan hur temat bestämdes.
– Ja, och se hur modet har förändrats genom tiderna, fyller Frida Hägglund i.
Det har varit en stressig tid för de två tjejerna sedan de började med projektet för ungefär en månad tillbaka. De har fått ordna princip allt för den här showen, men fått mycket hjälp av Sliperiet och några lokala affärer som fått hjälpa till med att låna ut lite kläder.
Hur skiljer sig modet genom tiderna?
– Det skiljer mycket. Det hände mycket som gjorde att modet förändrades. Till exempel startades det en hel del band, säger Kajsa. På 60-talet kom Beatles och var inspiration för modet. 70-talet var "hippiesarnas" tid där man brydde sig mer om naturen än om hur man såg ut. På 80-talet började man bry sig mer om hur man såg ut och tog träningskläderna ut i vardagen.

Sedan blev man antagligen less på modet och tog på sig dit som var bekvämt, så upplever tjejerna 90-talet. I dag är modet blandat, man har olika tolkningar av olika stilar. 

Vilket årtionde tycker ni är snyggast?
– 60-talet, säger båda på en och samma gång.
– Det var så elegant, säger Frida.
– 80-talet gillar jag också. Det var härligt, säger Kajsa. 

Tjejernas favoritplagg är en svart topp inspirerad av Sandy från filmen ”Grease” som kom på 70-talet och en Eddie Sedgwick-klänning inspirerad av filmen ”Factory Girl” med Sienna Miller. Tyget är gardintyg.
– Klänningen är gudomligt läcker, säger Frida Hägglund innan hon går vidare för att förbereda det sista inför showen.

Annons
Annons
Annons