Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mladic oberörd i rätten i Haag

Annons

"Jag vill att han ska se oss", sade Sead Cekic som rest från Bosnien till domstolen i Haag för att bevittna onsdagens start på rättegången mot Ratko Mladic, åtalad för massakern på 8 000 muslimer i Srebrenica.

Utanför domstolsbyggnaden har runt trettio personer samlats. De bär på plakat med texten "Mladic - mördare av oskyldiga människor" och "Vi vill ha rättvisa för folkmordsoffren".

Han ville döda oss allihop, men han lyckades inte, säger Sead Cekic till TT:s reporter.

Bredvid honom står Suhra Sinanovic, som kommer från en by nära Srebrenica. Hon förlorade 23 släktingar under massakern där. Hon hoppas att rättegången ska ge några svar om vad som hände dem.

Han dödade 8 000 människor. Jag vill att han ska berätta var de är begravda, säger hon med Sead Cekic som tolkhjälp.

Etnisk rensning

En annan kvinna bryter in:

Jag hoppas att han inte får sova en blund tills han säger var de försvunna finns.

Massakern i Srebrenica 1995 är en av de tyngsta punkterna i åtalet som bland annat handlar om målmedveten etnisk rensning, belägringen av Sarajevo, inhumana fångläger, sexuellt våld och deporteringar.

Ratko Mladic, den förre bosnienserbiske överbefälhavaren, ser ut att vara i bättre form än för ett år sedan, då han greps och fördes till krigsförbrytartribunalen i Haag efter 16 år på flykt. Han är inte lika mager och uppträder inte lika förvirrat som då.

Men det är ändå stor skillnad jämfört med den kraftfulle man i militärkläder som visas på bilder från 1990-talet i rättssalen.

Åklagarsidan kommer att presentera bevis som bortom varje rimligt tvivel kommer att visa att Mladics hand finns bakom alla dessa brott, säger åklagaren Dermot Groome.

Verkar oberörd

Han visar kartor, Mladics minnesanteckningar, bilder och filmsekvenser, som gör det tydligt varför Mladic varit en av de mest eftersökta männen efter kriget på Balkan.

Mladic själv sitter tyst, till synes oberörd av åklagarens genomgång. Ansiktsuttrycken skiftar mellan allvarlig, arrogant och rent uttråkad. Bara vid ett tillfälle blir det ett känsloutbrott.

Mladic får då ögonkontakt med en av kvinnorna på åskådarläktaren, det blir en del gestikulerande och Mladic drar med sitt finger rakt över halsen, en provocerande gest som domaren senare fördömer.

Mladic är 70 år och hävdar att han inte är frisk nog att orka med den långa rättegången. Men Sead Cekic hoppas att han får sitta av ett långt fängelsestraff.

Annars har det här bara varit idioti, säger han.
Annons
Annons
Annons