Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer krispengar till GM-bolag

Annons

Den amerikanska regeringen pumpar in fem miljarder dollar, motsvarande 39 miljarder kronor, i General Motors finansbolag GMAC och hoppas få snurr på bilförsäljningen.

GMAC är ett lånefinaniseringsbolag som är delägt av General Motors (GM) och som anses vara centralt för GM:s överlevnad. Men GMAC blöder och står på konkursens rand. Bolaget har förlorat totalt åtta miljarder dollar, motsvarande 62 miljarder kronor, de senaste 15 månaderna.

Nu köper amerikanska finansdepartementet aktier för fem miljarder i GMAC och lånar dessutom ut en miljard dollar till GM för att underlätta omvandlingen av GMAC till holdningbank. GMAC beviljades nyligen bankstatus för att kunna få hjälp ur USA:s krispaket till finanssektorn på 700 miljarder dollar. Det är ur den potten som finansdepartementet nu hämtar pengar för att säkra GMAC:s fortlevnad.

GM:s talesman Randy Arickx säger i en kommentar att det är för tidigt att säga hur den här insatsen kommer att påverka kundernas möjlighet att låna pengar och därmed få fart på bilförsäljningen. Kan villkoren förbättras bör rimligen Saab-bilarna också bli lättare att sälja.

TT har sökt Saab för en kommentar, men utan framgång.

Denna den senaste amerikanska akutåtgärden för att motverka krisen inom bilindustrin kommer en dryg vecka efter att president George W Bush initierade lån på minst 13,4 miljarder dollar till GM och Chrysler, de två biljättarna som meddelat att de snabbt behövde pengar för att de annars skulle gå omkull.

För Ford som äger Volvo anses den akuta finansiella situationen vara något bättre. Krispengar till Ford Credit, bolagets motsvarighet till GMAC, har heller inte varit aktuellt.

Annons
Annons