Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Massprotester inför mexikanskt val

Annons

Medan Mexikos fyra presidentkandidater höll debatt i den nordliga staden Guadalajara i söndags gick över 90 000 människor ut på gatorna i Mexico City för att protestera mot den i medierna favorittippade Enrique Peña Nieto, från det länge dominerande partiet PRI.

Med bara tre veckor kvar till valet den 1 juli har den politiska kampen intensifierat mellan de två huvudkandidaterna Peña Nieto, som enligt opinionsundersökningar leder med 43,6 procent, och konkurrenten Andrés Manuel Lopez Obrador från vänsterpartiet PRD, med ett stöd på 29,2 procent.

Men många väljare misstror medierna, som de anser vinklar rapporteringen till Peña Nietos fördel, och anklagar PRI-kandidaten för korruption. Under flera veckor har studenter och unga från ungdomsrörelsen Yosoy 132 ("Jag är de 132") demonstrerat på olika platser i landet.

Gårdagens protester var bara de senaste i en våg av demonstrationer mot Peña Nieto och mot de mexikanska massmedierna.

Protesterna tog sin början den 11 maj när kandidaten för Mexikos historiskt mäktigaste parti, PRI, besökte Iberoamericana-universitetet i Mexico City. Burop snarare än hyllningar mötte den favorittippade Peña Nieto, när ett drygt hundratal studenter anklagade honom för de människorättsbrott som begåtts i staden Atenco under hans tid som guvernör i delstaten Mexico, uppger CNN.

Peña Nieto försvarade myndigheternas agerande - som 2006 ledde till två dödsfall, hundratals gripanden och ett 20-tal sexuella övergrepp - och undvek sedan studenternas frågor, vilket spädde på ilskan.

Från den informella demonstrationen föddes ungdomsrörelsen Yosoy 132, som på bara tre veckor växte från de 132 studenter som gett den dess namn, till att omfatta studenter från 53 universitet över hela landet, enligt CNN.

Rörelsen anklagar också det dominerande tv-bolaget Televisa för att ha fått betalt av PRI för att puffa extra för partikandidaten Peña Nieto, gift med en före detta såpaskådespelerska, inför det kommande valet. Många av protesterna mot honom har därför hållits utanför tv-bolagets olika kontor.

"Peña: televisionen är din, gatorna är våra", "Tv: massförstörelsevapen", var några av budskapen på söndagens banderoller, enligt tidningen Proceso.

PRD-kandidaten Andrés Manuel López Obrador är den som vunnit mest på anti-PRI-protesterna, men han får kritik för att han inte tackat för studenternas stöd eller använt debatten till att kritisera PRI, vilket skulle kunnat vinna fler röster för PRD.

Han saknade den politiska intelligensen och kastade bort ett gyllene tillfälle, sade Javier Oliva, en statsvetare vid UNAM-universitetet till Reuters.

Den 19 juni håller Yosoy132 en egen debatt. Samtliga presidentkandidater utom Enrique Peña Nieto har tackat ja till att delta.

Jag har redan gett min åsikt, nu har jag deltagit i de debatter som valmyndigheten kräver, sade han enligt Proceso efter söndagens debatt.
Annons
Annons
Annons