Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mangs vägrar åter svara

Annons

Två mordförsök sommaren 2010 avhandlades i dag under rättegången mot den misstänkte serieskytten Peter Mangs i Malmö tingsrätt. Men Mangs vägrar - liksom så ofta tidigare - att svara på frågor av åklagaren Håkan Larsson.

Det första mordförsöket som tingsrätten tog upp i dag gällde en man som tillfälligt befann sig i Sverige. Han satt och väntade på en släkting i en bil på Munkhättegatan i Malmö. Plötsligt hörde han skott avlossas.

Sedan känner han en kraftigt smärta i axeln. Han hoppar ur bilen och slänger sig på marken, därefter hör han en person som gör mantelrörelser, säger kammaråklagare Håkan Larsson i Malmö tingsrätt.

Skjutningen hänger tekniskt ihop med skottlossningen mot en man som tränade på ett gym dagen före. Analyser av en kula visar att det sannolikt är samma vapen som använts, enligt Larsson.

Misstänkte Peter Mangs - till synes klädd i samma vita skjorta och gråa byxor som alla tidigare förhandlingsdagar - är djupt försjunken i sin bok. Han läser fortfarande i boken av Charlie Norman, ett kapitel som heter Från andra sidan.

Före lunch kom skottlossningen mot en man i ett gym på Vendelsfridsgatan i Malmö den 26 juni 2010 i fokus igen. Gårdagens vittnesförhör med en hundförare ställdes in - men i dag är polismannen på plats.

Jag känner min hund mycket väl och det var tydligt att vi inte bara hade ett bra spår, utan ett tämligen färskt spår, säger han.

Men en bit bort, vid Stadion i Malmö, tog spåret slut. Polisen drar slutsatsen att gärningsmannen troligen tagit sig vidare med ett fordon.

Mangs gungar på stolen, sitter långt tillbakadragen från bordet. Han nickar när chefsrådman Lennart Strinäs ställde frågan om han återigen vill utnyttja sin rätt att inte yttra sig.

Håkan Larsson försöker få honom att svara i alla fall. Känner du till området vid Stadion, undrade han. Strinäs påpekade att Mangs tydligt sagt nej till att svara på frågor. Då konstaterar Larsson att Mangs arbetat i närheten av Stadion och därför bör känna till området väl.

Rätten ska i dag även hinna med skottlossningen de 24 augusti mot ett gatukök på Köpenhamnsvägen, där mannen som stod där inne var ytterst nära att träffas.

Ett rött ljus syntes på golvet i gatuköket på Köpenhamnsvägen den 24 augusti 2010. Det var ägaren som upptäckte ljusstrålen.

Jag brydde mig inte så mycket om det, jag tänkte att någon lekte. Sedan gick jag in till köket och hörde plötsligt smällen. Jag såg att det blivit ett hål på fönstret, säger han. Men det var ingen sten, det var ett vapen, fortsätter han.

Misstänkte Peter Mangs fortsätter att ägna sig åt annat. Han har börjat läsa om planeten Mars i ett nummer av Illustrerad vetenskap. Det kan verka som att han inte lyssnar, men det tycks han ändå göra. Ibland rycker han till, viskar i försvarare Douglas Norkings öra och gestikulerar lite med armen, som om det han hör är fullständigt felaktigt.

Annons
Annons
Annons