Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många nya lagar efter årsskiftet

/

Ett nytt år brukar innebära en uppsjö av nya lagar. Så blir det också 2009, då inte bara den så kallade FRA-lagen med utökade möjligheter till signalspaning träder i kraft.

Annons

Mest uppmärksammad är den omdebatterade nya möjligheten att bedriva mer spaning också på kabel, när trafiken går över Sveriges gränser.

I praktiken innebär det mer övervakning på internet och telefonledningar. Lagförslaget har fått göras om och det finns fortfarande delade meningar om hur den personliga integriteten påverkas jämfört med behovet av ökad säkerhet.

De yngre kommer att beröras av höjda kostnader för studielånen. Där höjs räntan med 0,4 procent, till 2,5 procent.

En av alla studenter som tar studielån är tidigare Nylandsbon Maria Burén, som var helt omedveten om höjningen. Hon studerar till civilingenjör, väg och vattenbyggnad, på Luleå tekniska universitet.

– Min utbildning är på fem år, vilket betyder att jag kommer att ha en stor skuld. Nu när det blir en höjning kommer skulden att bli ännu större, säger hon.

Hon är beroende av studiebidraget för att täcka levnadskostnaderna.

– Jag är inte så insatt, men det verkar inte röra sig om en särskilt stor höjning, så jag förstår inte riktigt varför det höjs.

Annons
Annons