Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Makeup värdig balens kung och drottning

/
  • Limelight har träffat Lars Wallin, Sveriges ledande designer inom Haute couture, för att prata smink.
  • Klart och betart! (Sminkningen är gjord på MakeUp Store, Örnsköldsvik)

I år ligger fokus på ögon och läppar, och det råder ingen tvekan om att 80-talets pastellfärger återigen regerar bland trendsättarna. Inför en bal gäller det att våga blanda starka färger, gärna inspirerat av Karibiens färgglada glädjerus.
– Det är nyckeln till framgång år 2009, menar designern Lars Wallin.

Annons

Som Sveriges enda designer inom Haute couture är Lars Wallin ledande inom den svenska modeindustrin. Limelight träffar honom i hans ateljé på Humlegården i Stockholm, där han möter oss i en mörk kostym.
 
Det första, viktigaste och mest grundläggande man bör tänka på när man lägger sin makeup inför en bal är helheten. Kläder och makeup bör stämma ihop med varandra, och att koppla ihop, ta upp samma färger igen, genom att exempelvis matcha skor och ögonskugga, är ett säkert kort.

– Men man får inte glömma att det också ska stämma ihop med personligheten. Det gäller att använda sig av färger som passar ihop med både resten av ens outfit och ens egen personlighet. Makeup är trots allt ett sätt att uttrycka sig, säger Lars. 

Först gäller det att lägga en bra bas. Lars menar att det viktigaste är att vara fräsch och att man kanske inte borde använda produkter med skimmer i, utan istället satsa på en matt och naturlig bas.

– En fräsch bas är viktigt. Något många glömmer men som är jätteviktigt att komma ihåg är att en foundation ger en platt grund. Om man använder foundation så måste man också använda andra produkter, som exempelvis en rouge.
För den försiktige, som inte är så van vid att sminka sig, föreslår Lars att man håller på den linjen.

Han påminner om att själva poängen är att uttrycka sig själv, och inte låtsas vara någon annan.
– Om man inte är så jättevan vid att använda mycket smink så kan man jobba med att tona. Man låter en mörkare färg möta en ljusare i en tonad övergång. 

Men vågar man mer, och vill satsa på en makeup i en mer avantgardistisk anda, så är möjligheterna många. Lars menar nämligen att med tanke på att klädseln är så strikt och formell på en bal, så är hår och makeup ett utrymme för kreativitet där man kan vara lite mer lekfull.
– För tjejer skulle jag tipsa om lösögonfransar och strasstenar. Kanske en svart eyeliner med stenar längsefter. Mycket starka färger på ögonskuggorna. 

– Killarna kan satsa på lite sotigare ögon. En gråsvart färgpalett sådär. Kajal. Man kan gärna försöka plocka upp färgerna från kostymen. Och så kan man använda nagellack i mörka färger. 

Lars passar dock på att påpeka att makeupen inte är riktigt lika fri som till fest. Makeupen till en bal är lite striktare, eftersom att den i princip är gränslös till en vanlig fest. 

Att makeup är ett fantastiskt hjälpmedel för många är nog de flesta bekanta med. Men riktigt hur långt man kan gå är nog för många oklart.
– Makeup är ett fantastiskt sätt att skapa stora förändringar billigt och enkelt. Lär man sig bara grunderna så kan man verkligen förstärka och förändra vad som helst. Lägger man bara ned arbete på det så kan man nästan flytta runt hela ansiktet. 

– Det är många som följer trender och tips, men det viktigaste är att makeupen passar ens egen personlighet. Är man glad och pigg kanske man exempelvis passar i lite starkare färger, medan en rockigare tjej kanske bör tänka så även när det kommer till sminket. 

Lars påpekar även hur stor betydelse makeupen har för modevisningarna.
– Makeupen är verkligen jätteviktig på catwalken för att skapa en helhetslook.
Hur skulle du själv sminka dig inför en bal?
– Jag skulle satsa på en matt, naturlig look. Jag skulle nog arbeta med brunpuder. Använda lipplumper, och jobba lite med ögonbrynen. Kanske färga ögonfransarna. Och så skulle jag ha clear eyes för en vit blick.

Annons
Annons
Annons