Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M vill ha skolplikt från sex år

Annons

Skolplikten bör tidigareläggas och i framtiden gälla från sex års ålder. Det skriver Tomas Tobé (M), ordförande i utbildningsutskottet, och Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén på Dagens Nyheters debattsida.

Förskoleklasserna i sexårsverksamheten blir i dag styvmoderligt behandlade. Att göra dem obligatoriska skulle stärka deras ställning. Att flytta ner skolplikten ett år innebär också ett tydligare steg mot en tioårig grundskola, skriver de.

Det är en unik pedagogik förskoleklasserna har. Där har man leken och kreativiteten som grund och det ger en mycket bra, mjuk och trygg övergång till grundskolan. Det är en likvärdighetsfråga, att förskoleklasser är något för alla barn - inte bara nästan alla som det är i dag, säger Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén.

Tomas Tobé pekar på forskning som säger att barn som går i förskoleklass gör bättre ifrån sig i senare utbildning.

Det är viktigt att alla barn får en god start så att de lyckas i skolan, säger han.

Tobé pekar på att alliansen redan infört en ny läroplan för förskoleklasser och ser den tioåriga skolplikten som en naturlig följd av den reformen.

Redan 2008 föreslog M samma förändring som Tobé och Sirén nu gör. Hur väl förankrat förslaget nu är får interna alliansdiskussioner visa.

Det vore åtminstone rimligt att det här vore ett av löftena inför valet 2014, säger Tobé.

Ibrahim Baylan, Socialdemokraternas skolpolitiske talesperson, reagerar med glädje på förslaget och sträcker ut en hand till Moderaterna:

Vi kommer att ta kontakt med dem till hösten så att det kan bli ett förslag i närtid, så att det blir verklighet också och inte bara ett utspel.

Baylan säger att S, hittills utan framgång, jobbat i riksdagen för att göra förskoleklasserna obligatoriska. Därför bjuder han in M till samtal.

TT: Men Moderaternas fokus blir ju att få igenom det i alliansen?

Med all respekt för deras samarbete så är det ju faktiskt så att de inte har majoritet i Sveriges riksdag, vilket de lätt glömmer. Det är därför jag tar det här initiativet, för jag tror att svensk skola behöver fler breda, stora överenskommelser över blockgränserna och mer av samsyn för att vända den dåliga utvecklingen när det gäller skolresultat och likvärdighet, svarar Baylan.

Också utbildningsminister Jan Björklund, (FP) ropar glatt ja. Samtidigt pekar han på att 96 procent av sexåringarna redan går i förskoleklass.

Detta bör genomföras men man ska inte överdriva dramatiken i det.

Nu bedömer Björklund att ett brett politiskt stöd finns.

Jag ska naturligtvis ta upp frågan när regeringen samlas efter sommaren och sedan får vi se hur vi ska gå vidare.

Kristdemokraterna är däremot mindre positiva till förslaget.

Jag kan ifrågasätta om det är borgerlig politik att strypa den lilla valfrihet som faktiskt fortfarande finns, säger Annika Eclund, partiets talesperson i förskole- och skolpolitiska frågor.
Annons
Annons
Annons