Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lundin: Ingen effekt på aktiekursen

Annons

Folksams protestförsäljning av aktier i Lundin Petroleum kommer inte att sänka oljebolagets aktiekurs, tror vd Ashley Heppenstall.

Och de andra storaktieägarna har inga planer på att sälja.

Lundin Petroleum har anklagats för att ha medverkat till brott mot de mänskliga rättigheterna i samband med oljeutvinning i Sudan och Etiopien. En förundersökning om vad som hänt pågår redan, men Folksam kräver också att Lundin Petroleum sätter igång en egen men oberoende undersökning om händelserna.

Aktiekursen påverkas inte

På bolagsstämman i maj sade styrelsen, som tillbakavisat alla brottsanklagelser, tvärnej till Folksams förslag. Folksam har nu valt att sälja av sina aktier till en värde av knappt en halv miljard kronor. Men Lundin Petroleums vd Ashley Heppenstall tror inte att försäljningen får någon inverkan på börskursen.

Folksams aktieägande representerar ungefär två dagar av vår genomsnittliga omsättningsvolym och vi är säkra på att deras aktier kommer att köpas utan någon större effekt på vår aktiekurs, skriver Heppenstall i ett mejl till TT.

Carina Lundberg Markow, chef för ägarfrågor på Folksam, delar Ashley Heppenstalls bedömning att Folksams försäljning av sina Lundinaktier knappast kommer att få någon inverkan på aktiens värde.

Nej, det hoppas jag verkligen inte. Det är ju inte meningen att det ska trycka ner börskursen, vi vill inte företaget någon skada. Men vi tyckte att vi inte kunde komma längre i vår dialog eftersom bolaget uppenbarligen inte vill lyssna på oss, säger Lundberg Markow.

Storägare behåller

Och andra större ägare som Swedbank Robur och Andra AP-fonden har i dagsläget inga planer på att sälja sina aktier. I stället säger de båda ägarna till Reuters att man vill fortsätta att verka från insidan.

På torsdagen meddelade dock fackförbundet Handels att man säljer sina Lundinaktier, en mindre post värd omkring 3 miljoner kronor. Även Sundbybergs stad beslöt att sälja sina aktier i Lundin Petroleum.

Annons
Annons
Annons