Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lugnt val i Östtimor

Annons

Tvärtemot olyckskorparnas varningar blev valet i Östtimor lugnt.

FN-polisens chef Luis Carrilho gratulerade östtimorianerna till "en mycket fridsam och säker dag".

Omkring 645 000 personer hade att välja mellan 21 partier. Opinionsundersökningar tydde på att en jämn kamp mellan regerande center-vänsterkoalitionen CNRT och vänsterpartiet Fretilin.

Det senare partiet förespråkar att landets oljeinkomster ska användas för att bekämpa fattigdom och investeras i skolor och utbildning. CNRT vill söka utlandslån för att förbättra infrastrukturen och öka statens andel av oljefonden utöver nuvarande 3 procent.

Östtimor har gas- och oljereserver utanför kusten, men ligger i tvist med ett australiskt företag om utvinningen. Trots naturrikedomarna lever hälften av Östtimors dryga miljon invånare under fattigdomsstrecket och vartannat barn är enligt FN för magert.

Landet slapp ifrån Portugals kolonialstyre 1975 bara för att hamna under Indonesien i 24 år. 183 000 människor dog av strider, svält och sjukdomar innan självständighetsomröstningen genomfördes 1999. FN har en polis- och militärstyrka sedan 2006 som omfattar 3 000 man. Dess mandat upphör i december - men våldsbenägna gatugäng är fortfarande ett stort problem.

Annons
Annons
Annons