Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lockout i NHL

/

Annons

Spelarna och ledningen för den nordamerikanska ishockeyligan NHL kunde inte komma överens.

I morse (svensk tid) löpte kollektivavtalet ut och utan ny överenskommelse bröt därför den varslade lockouten ut.

Det är den tredje lockouten på 18 år. Senast en konflikt ägde rum var 2004-05.

När företrädare för NHL och spelarfacket NHLPA träffades i New York i onsdags, i ett sista försök att få till ett nytt avtal, mötte 300 spelare upp för att stötta fack-representanterna. Dagen efter sade de nej.

Det är lönefrågan som främst splittrar parterna. NHL vill sänka spelarnas del av intäkterna från 57 till 46 procent. Facket är villigt att ta en sänkning under tre år för att hjälpa de klubbar som går dåligt, men vill sedan tillbaka till nuvarande nivåer.

Inga fler möten mellan spelarna och NHL-ledningen är inplanerade, och fler träffar ser inte ut att föreslås heller.

Vi pratade med facket...och i och med att de inte har något nytt att erbjuda, eller något substantiellt svar på vårt senaste förslag, skulle det inte vara något vunnet med att hålla ett nytt möte nu, sade NHL-representanten Bill Daly i går. Jag är övertygad om att vi kommer att ha kontakt de kommande dagarna och boka in möten i den mån dessa kan vara meningsfulla, säger han på NHL:s sajt. Vi är ledsna att vi befinner oss här. Det är inget vi hade hoppats på eller väntat oss.

De största ishockeyligorna utanför NHL - KHL och Elitserien - är inte särskilt intresserade över att få tillskott från NHL när det nu är lockout i Nordamerika.

Hockeyligan har sagt nej till NHL-spelare i elitserien, men kan komma att bli tvungen att ompröva beslutet om Konkurrensverkets undersökning visar att beslutet strider mot konkurrenslagen. Allsvenskan tillåter NHL-spelare den kommande säsongen.

KHL har beslutat att för de ryska klubbarna i KHL tillåta tre NHL-spelare per klubb, en av dessa får vara utlänning. Den utländske spelaren måste uppfylla ett av följande kriterier: Ha spelat i KHL tidigare, ha spelat minst 150 matcher i NHL de tre senaste säsongerna, ha spelat i minst en av de två senaste VM-turneringarna, junior-VM eller OS, ha spelat i Stanley Cup-finalen senast, eller ha fått något av de individuella priserna på galan efter säsongen. KHL-klubbar utanför Ryssland får också ta in maximalt tre NHL-spelare, två av dessa får vara utländska spelare och de behöver inte uppfylla några av kriterierna.

Stockholm/TT

Annons
Annons
Annons