Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lockerbie 20 år - är rätt man dömd?

Annons

Under hela söndagen, med kulmen klockan 19.03 brittisk tid, högtidlighölls 20-årsminnet av Lockerbiekatastrofen i Skottland. I samband med årsdagen påminns också om att skuldfrågan fortfarande inte är slutligt avgjord.

Invånare i den skotska byn rapporteras vara trötta på att bara förknippas med terrorbombningen som av en slump drabbade Lockerbie den 21 december 1988, så söndagens ceremonier beskrevs som små och lågmälda.

I och vid byn deltog anhöriga bland annat vid Garden of Remembrance, en minnesplats som byggts i området där flygplansdelar regnade ner den mörka vinterkvällen för 20 år sedan.

Heathrow

Även på Londons storflygplats Heathrow, varifrån planet lyfte, hölls en minnesceremoni, där bland andra Pan Am-anställda deltog.

Tragedin är högaktuell än i dag, i och med att Libyens utbetalningar till offrens anhöriga avslutades helt nyligen. Sammanlagt har 2,7 miljarder USA-dollar, alltså hela 10 miljoner dollar per dödsoffer, betalats ut.

Frågan om den libyske agenten Abd al-Basit Ali al-Migrahi, dömd till livstids fängelse för dådet, verkligen är skyldig återstår också. Det finns teorier om att Libyen mest gick med på att betala kompensation för att få omvärldens sanktioner mot landet hävda, ett mål som också uppnåtts.

Den skotska granskningskommissionen SCCRC studerar fortfarande fallet. Efter al-Migrahis överklagande väntas nya förhandlingar under 2009. Trots att han lider av dödlig cancer har dock hans begäran om att få bli fri av humanitära skäl avslagits.

Via Uppsala?

Libyenspåret blev inte ens aktuellt förrän flera år efter bombningen. Tidigare hade den arabiska militanta gruppen PFLP-GC varit huvudmisstänkt. Gruppen, eventuellt via en terrorcell som delvis varit baserad i Uppsala, troddes ha handlat på Irans och eventuellt Syriens order, som hämnd för att ett Iran Air-plan fem månader före Lockerbiesprängningen sköts ned av USA:s flotta.

Men Iran/Syrien-tråden lades åt sidan i början av 90-talet, då USA plötsligt ville ha de båda länderna på sin sida i kriget efter Iraks invasion av Kuwait.

Det är dock inte glömt. Även i helgen talades det i brittiska medier om ett eventuellt justitiemord, en kommentar i The Independent hade till exempel rubriken: "Lockerbie: var det Iran? Syrien? Det enda jag vet är att det inte var den fängslade mannen".

Annons
Annons