Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LO ställer a-kassekrav för jobbpakt

Annons

LO kräver i förhandlingarna om jobbpakten för unga att regeringen tar bort de förhöjda avgifterna i a-kassan.

Det är ett mycket starkt krav, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

Thorwaldsson sade, i ett anförande inför LO:s representantskap, att de differentierade avgifterna som infördes av regeringen under den förra mandatperioden, måste bort. LO har ställt det kravet i förhandlingarna om regeringens föreslagna jobbpakt, som ska ge praktik och en biljett in till arbetsmarknaden för tiotusentals ungdomar. Inför ombuden lät det som om det var ett ultimatum från LO.

Det är inget ultimativt krav, det är inte så man förhandlar. Men det är ett mycket starkt krav, säger LO-ordföranden till TT efter sitt anförande.

Många lämnat

De differentierade avgifterna innebär att avgifterna har höjts mycket kraftigt i a-kassor där arbetslöshetsrisken är hög, som i Hotell och Restaurang och Byggnads. Tanken är att de höga avgifterna ska göra att facken håller igen på lönekraven i avtalsrörelserna, för att inte riskera att arbetslösheten ökar. Men få tror att avgifterna har den effekten.

De höjda avgifterna har dock gjort att hundratusentals medlemmar har lämnat a-kassan eftersom medlemskap anses ha blivit för dyrt.

Tror ändå

Thorwaldsson är ändå optimistisk om att bli överens om en jobbpakt med arbetsgivarna och regeringen, i början av nästa år.

Det är klart att det är kontroversiellt att LO förhandlar detta med en borgerlig regering. Men jag anser inte att vi kan avstå med tanke på alla arbetslösa ungdomar, säger Thorwaldsson.

I samband med representantskapet, som godkände LO-styrelsens förslag till gemensamma krav i avtalsrörelsen 2013, presenterades också LO-rapporten Löner och löneutveckling 2001-2011. Gapet mellan arbetare och tjänstemän var 2011 för första gången över 10 000 kronor, enligt rapporten.

Medellönen för arbetare var 22 800 kronor mot tjänstemannens drygt 32 800 kronor.

Under den senaste avtalsperioden har arbetarnas löner ökat med 4,2 procent och tjänstemännens med 4,3 procent. I kronor innebär det att medellönen för tjänstemän ökade med 1 350 kronor i månaden mot 930 kronor för arbetare.

Annons
Annons
Annons