Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Libyens nya parlament tog över

Annons

Libyens övergångsråd har överlämnat makten till det nyvalda parlamentet. Men landets första fredliga maktskifte i modern tid förmörkas av nya våldsdåd.

Vid en ceremoni sent på onsdagskvällen förklarade övergångsrådets ordförande Mustafa Abdel Jalil att den 200 man starka nationalkongressen nu är det libyska folkets enda legitima företrädare. Övergångsrådet som har styrt Libyen sedan Muammar Gaddafi störtades i fjol ska upplösas.

En stor folksamling hade samlats vid Martyrtorget i Tripoli, som lystes upp av fyrverkerier för att fira maktöverlämnandet.

Parlamentet som valdes i början av juli ska nu utse en premiärminister vars regering ska leda landet fram till dess nya val kan hållas utifrån en ny konstitution som ska läggas fram nästa år.

En liberal koalition ledd av tidigare rebelledaren Mahmud Jibril fick 39 av platserna medan islamistiska JCP fick 17. De återstående hålls av oberoende kandidater med oklara lojaliteter och Jibril och JCP tävlar nu om att bilda allianser med oberoende kandidater och mindre partier.

Säkerheten i landet är en av de viktigaste frågorna för parlamentet. En serie våldsdåd den senaste tiden har visat hur bräcklig freden är i landet där en uppsjö av väpnade grupper vägrar att lägga ner vapnen.

Annons
Annons
Annons