Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Långt kvar till ett jämlikt Sverige

/

I år fyller 5i12-rörelsen 20 år. Rörelsen har lyckats med att göra sitt mål känt i Sverige och i EU och fått respekt bland både svenskar och invandrare, men mycket finns kvar att göra för att få ett jämlikt Sverige. Stig Wallin, ordförande för 5i12, lämnar över sin post till en yngre kraft.

Annons

5i12-rörelsen startade för att få till stånd ett värdigt mottagande av flyktingar. Under 20 år har målet utvecklats till att skapa antirasistiska program och att jobba med integrationsfrågor, men essensen ör ett värdigt mottagande av flyktingar och invandrare i allmänhet är kvar.

Enligt Stig Wallin, ordförande för 5i12-rörelsen, måste det svenska samhället bjuda in de personer som kommer till Sverige och behandla dem likvärdigt när det gäller att jobba, få bostad och försörjning.

– Vi vill vara ett medel för de som har kommit hit att få chansen att försörja sig här.

Att bryta ner rädslorna och skapa mötesplatser bland invandrare och infödda svenskar har alltid varit det grundläggande målet för 5i12. Man har varit i skolor och berättat om kultur och att all kultur förändras och påverkas av varandra.

– Med åren har vi blivit respekterade bland invandrare och den svenska befolkningen. Dock inte bland rasisterna.

Enligt Stig Wallin råder en ojämlikhet mellan svenskarna och de som flyttat hit. Den har kanske ändrat karaktär, men en djup diskriminering finns kvar i samhället.

– Tyvärr behövs vi i fortsättningen, säger Wallin.

För 20 år sedan var 5i12 en lokal rörelse. 1993 hölls manifestationer på ett flertal orter i Sverige och sedan fem år tillbaka manifesterar EU-parlamentet den femte i tolfte klockan fem i tolv.

– Det har varit betydelsefullt att det har uppmärksammats och att vi har blivit så väl mottagna i EU-parlamentet. Men det allra viktigaste mötet är här på torget i Härnösand.

Om svenskar och invandrare träffar varandra i vardagslivet lär de av varandra och man tar till sig varandras seder och avdramatiserar de eventuella skillnaderna. Det svenska samhället ska öppna sig.

– Makten i samhället sitter inte hos invandrare. Utan makten finns hos de infödda svenskarna som sitter på alla poster och alla nivåer och bestämmer. Det är inte invandrarnas fel att man inte får jobb. Huvudsaken är att vi kommer att fortsätta förändra synsättet hon infödda svenskar.

När Stig Wallin började med 5i12 trodde han att det skulle handla om ett eller två år, men efter 20 år anser han att sådana rörelser och organisationer behövs långsiktigt för att jobba för ett likvärdigt samhälle. Det största problemet i 5i12 är en fast ekonomi. Styrelsen har ambitionen att föryngra personalen, men det är svårt att hitta personer som vill jobba ideellt.

Stig Wallin kommer att lämna ledarskapet från årsskiftet trots att det har varit meningsfullt för honom. Enligt Stig är det dags att lämna över det formella ledarskapet till en yngre kraft.

– Men det innebär inte att jag låser in mig i garderoben, jag kommer att fortsätta mitt samarbete, men kanske på en annan nivå.

Stig Wallin har inte fastnat i hot och bitterhet efter mordet på sin dotter. Han har istället valt det som han tycker gett hans liv mening.

– Det är ett oerhört enkelt svar. Det var en person som gjorde det, alla andra invandrare är helt oskyldiga, varför skulle jag hata och tycka illa om andra oskyldiga. Mitt förhållande till Sara och hennes död är att det inte har någon betydelse vem som dödade henne, hon är borta. Om det hade varit en granne eller någon annan, det förändrar ingenting. Den tragedin och den saknaden har jag.

– Men hur vet du att hon inte är här?

Frågar han retoriskt.

Han ligger sin hand på sitt hjärta och säger: ”Hon finns här”, han pekar på Saras bild som hänger på väggen: ”Där finns hon”.

– Hon är med oss, jag har ett bra förhållande till henne. Det är självklart att det finns en saknad om man följer henne genom åren, nu är hon så gammal, vad skulle hon ha gjort nu, men det gäller att inte grubbla på det. Man får leva på de goda minnena och det går ganska bra.

Annons
Annons
Annons