Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårens hetaste deckare

Annons
Vårens hetaste deckare

Årets första deckarspalt skriver jag ifrån Umeå. Har just tillträtt en tjänst som förskole och grundskolechef. Kommer allt närmare min rötter i Ådalen efter utrikesåren i Mölndal, Ödeshög och Bollnäs.

Nya bokåret börjar bra med lägre bokmoms. Men ännu bättre är om det finns några bra deckare på gång. Tittar man i Svensk Bokhandels vårnummer blir man lugnad. Tillväxten känns säkrad i Sverige. Förmodligen har vi aldrig haft så många kriminalförfattare som nu. Åtminstone inte så bra. Bonniers kriminalklassiker presenterar tre böcker under våren. Den strejkande akademiledamoten Kerstin Ekmans utmärkta Den brinnande ugnen om utanförskap och pyromani, Torsten Sandbergs värmländska sagomotiv kommer till liv i Gåtan på Granliden. De avrundar med den alltid skicklige John Dickson Carrs Det krökta gångjärnet där några överlevare från Titanic och ett arv ställer till en gåta för Gideon Fell.

Minoturs förlag fortsätter med sina tidigare framgångsrika författare. Exile av Denise Mina är en bok fylld av svart humor med den självmordsbenägna Maureen Harris.

Reginald Hill:s radarpar Dalziel & Pascoe åker till USA i Återkallad till livet för att lösa ett 30 år gammalt mord.

Piratförlaget ger ut Liza Marklunds böcker Sprängaren, Studio sex och Paradiset som pocket under våren. Nerviga och bra deckare om kvällstidningsjournalisten Annika

Den sjätte passageraren (Albert Bonniers) av Theodor Kallifatides är nummer två i serien med kriminalkommissarie Kristina Wendel och samtidigt ett bevis på hur deckargenren tas på allt större allvar. Första boken med Kristina Wendel var en lyckosam deckardebut så det finns ingen anledning att misströsta. Med Sjöjungfrun på samma förlag stiftar ni kontakt med polisinspektör Maria Kallio skriven av Leena Letholainen. En av Finlands hetaste krimförfattare skriver en polisroman om våld, sex och moderskap.

Med Thomas Kangas Sjung som en fågel (Norstedts) följer han upp förra årets kapabla debut med ännu en skildring av polisinspektör Elina Wiik i Västerås En folkhemsdeckare i socialdemokratisk närmiljö. Erik Eriksson kommer på samma förlag med Hämnarnas höst där en avskedad polis inoffiellt undersöker en rad mord på kvinnomisshandlande män.

Prismas vårutgivning har debutanten Ingrid Kampås Hjärta av is på sin lista. Våldtäkter och tre mord i litet samhälle men turligt nog finns en undersökande distriktssköterska.

Den evigt pålitlige advokaten Rosenbaum dyker upp igen i Upplösningen av Silbersky & Svedelid . Ett spermadonator får besöka av sin okände ilskne son och hot uppstår. Förlaget Egmont Richter hoppar in i thrillervärlden med Diplomaten av förre missbrukaren Michael Hjalmarsson. En bok om knark och mord i Hongkong med svenska kopplingar.

Lars Fredriksson gör en intressant trippeldebut på eget förlag med Rik men död, Du stal mitt liv och Gammal smälek rostar aldrig.

Förlaget AlfabetaAnamma har en stark vår med Val McDermids oefterhärmliga snabbkäftade privatdetektiv Kate "Galoschkäften" Brannigan. Hon är i god form med Stjärnspådd om en paranoid såpastjärna. Tidigare titlar som Crackjakt och Glashus i Branniganserien kommer ut som pocket. Helene Turstens fjärde bok med inspektör Irene Huss heter Glasdjävulen och är ännu en bok i en bra serie.

Om pedofiler på samhällets topp skriver skånske kulturjournalisten Willy Josefsson i Den fjärde punkten på W&W:s förlag. Det är Josefsson sjätte deckare. På Wahlström och Widstrand kommer Karin Wahlbergs andra bok om läkaren Veronika Lundberg och kriminalkommissarie Claes Claesson i Hon som tittade ut.

En klassisk pusseldeckare skriver mannen bakom skärgårdsdoktorn Lars Bill Lundholm. En durkdriven manusförfattare och poet som gör mig nyfiken på Östermalmsmorden (Forum förlag).

Nummer två i James Ellroys klassiska trilogi L.A. Noir är Nattens riken(Bra Böcker). Den vedervärdige men hederlige snuten Lloyd Hopkins spårar ett samband mellan en försvunnen snut och ett rånmord. Kremeraren är Tami Hoags sista roman om en seriemördares sjukliga ritualer och kommer på Bra Böcker.

Lars-Åke Frykholm
Annons
Annons
Annons