Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vacker frisläppt kammarjazz

/

Den musik som cellisten Fred Lonberg-Holm från Chicago skapar tillsammans med svenska musiker med gruppen Seval har kallats "frisläppt kammarjazz".

Annons

Det är i alla fall ett ganska bra försök att hitta en etikett på en musik som knappast kan etiketteras.

Seval utgår från sånger som Fred Lonberg-Holm har komponerat. Vacker, meditativ och inte minst innovativ musik.

Sofia Jernbergs röst understryker också att det handlar om sånger. Hennes röst för tankarna till Billie Holliday möter kammarmusik. Det är lättare för mig att skriva det med ord än det är för er att föreställa er hur hon låter.

Det är lika svårt att beskriva hur Fred Lonberg-Holms cello låter. Det är ännu svårare att beskriva hur samspelet mellan hans cello och Patric Thormans kontrabas låter.

Alla musikerna i Seval är mycket skickliga. Jag blev allra mest fascinerad av Fred Lonberg-Holms och Patric Thormans spel. De är båda virtuoser och kastar sig mellan snabb stråkföring och snabbt fingerspel utan problem. Jag tror knappt jag tidigare sett någon spela snabbt fingerspel på en cello som om den hade varit en kontrabas.

Det fina med Sevals musik är att den inte låter som "jazz som...". Den understryker det självklara att jazz är musik kort och gott. Mer än så behöver ju egentligen inte sägas om jazz. Jag tror att ganska många i publiken, många vanliga jazzlyssnare, kan instämma i det.

Den inledande konserten med norska trion Slagr gav oss möjlighet att ställa in våra musikaliska receptorer till en lågmäld och musikaliskt eftersinnande ton. Anne Hytta, hardangerfela, Sigrun Eng, cello och Amund Sjølie Sveen, vibrafon skapade en fascinerande tonbild, helt utan referenser eller citat. Det var inte minst fascinerande att höra den senare spela på glas med vatten.

Slagr spelade även på Babelsberg i Kramfors på tisdag kväll och idag lördag spelar de på Missionskyrkan i Sollefteå.

Slagr

Seval

Fred Lonberg-Holm, cello, Sofia Jernberg, sång, David Stackenäs, akustisk gitarr, Patric Thorman, kontrabas, Emil Strandberg, trumpet

Metropol, Härnösand, onsdag kväll

Annons
Annons
Annons