Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samspelt Fröding-program

/
  • Margareta Hallin och Torgny Åström som porträttlik Fröding på Stenskolan i Bollstabruk.

Tre sångare har förärats en byst på Kungliga Operan i Stockholm: Jussi Björling, Birgit Nilsson och Margareta Hallin. Margareta Hallin anses som en av Operans mest lysande artister under 1900-talet.

Annons

Hon har under sin långa karriär gjort bejublade framträdanden på världens största operascener, hon har också turnerat i Sovjet. Enligt vissa hade hon kunnat bli lika stor som Birgit Nilsson om hon hade satsat på en internationell karriär.

Sedan en längre tid tillbaka bor Margareta Hallin i Kramfors, och uppträder ofta runt om i våra trakter. Nu senast var hon med i ett Fröding-program på Stenskolan i Bollsta, tillsammans med Ralph Nordlander och Torgny Åström.

Programmet hade rubriken Älskade Fröding – sjung vackert om kärlek, och bestod av ett potpurri av tonsatta dikter av den folkkäre poeten. Två av dikterna var tonsatta av Margareta Hallin, som har också länge verkat framgångsrikt som kompositör, de övriga av den kände tonsättaren Gunnar Edander.

Programmet var en blandning av de mest kända dikterna som Ett gammalt bergtroll, Vackert väder, Våran prost och En kärleksvisa, och även mindre bekanta poem.

Trion har framfört Fröding-programmet tidigare vid ett flertal tillfällen, och det märktes tydligt hur samspelta de var.

Torgny Åström, porträttlik, dock utan den vansinniga blicken men med monokel, läste dikter, och var den som höll ihop hela föreställningen. Ralph Nordlander som vanligt säker som ackompanjatör, och det gick inte att ta fel på hur roligt han själv hade.

Herrarna får ursäkta, men kvällens stora stjärna var Margareta Hallin, som med sin varma sopran, med dess breda känsloregister, passade perfekt för tolkning av Frödings kontrastfyllda dikter, som pendlar mellan mörkt och ljust, glädje och smärta, förtvivlan och lekfullhet.

Föreställningen var en välgörenhetskonsert till förmån för forskning gällande barndiabetes.

Annons
Annons
Annons