Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riksteatern i länet under våren

Annons
Riksteatern i länet under våren

Riksteatern gästspelar i länet med elva olika uppsättningar. Vårens teaterutbud har en spännvidd mellan svängdörrskomedi och cullbergbalett.

Den gråtande mannen i regi av Philip Ronne visas i på Folkan Teater i Örnsköldsvik den 15 februari. Vi berättade om pjäsen i torsdagens tidning. Den tar sin utgångspunkt i autentiska fall där män som utsatt kvinnor för våld berättar. Som kontrast till de verklighetsbaserde texterna blir pjäsen en konstnärlig upplevelse med både rörelse och musik.

Det brinner! Det brinner! - en eldfängd komedi i två akter spelades i tisdags i Bollstabruk och i går kväll i Härnösand. Sista föreställningen i länet är i Sundsvall i kväll och i Matfors lördag kväll.

"En lättsam och välspelad historia som uppskattades ljudligen" skrev Tidningen efter föreställningen i Bollstabruk.

Rent spelas i Tonhallen i Sundsvall den 7 mars, i Folkets Hus o Park i Kramfors den 8 mars samt på Härnösands teater stora scen den 23 mars. Rent är en musikal som sen Hair har ansetts vara det mest betydelsefulla som hänt i genren. Rent är La Bohème i en modern och gripande tolkning fylld av vitalitet, fara, udd och genuin livsglädje. Läs mer om Rent på sidan 27 i denna tidning

Stenar i fickan är en komedi med ett allvarligt budskap, om kulturkrockar men också om vikten av drömmar och om att respektera sig själv som människa. Den spelas i Teatern Bollsta bruk den 24 mars.

Pjäsen utspelar sig på den irländska landsbygden dit ett filmbolag från Hollywood kommer för att spela in en film. Konflikter uppstår när bybornas verklighet inte stämmer överens med Hollywoods förenklade bilder.

Hela sjukan som många känner igen från tv-serien Sjukan spelas i Tonhallen i Sundsvall den 5 och 28 februari, på Folkan Teatern i Örnsköldsvik den 24 och 25 februari och på Härnösands teater Stora scenen den 27 februari. Det är en komedi med bland andra Björn Gustavsson och Ulf Brunnberg i rollerna.

En alldeles särskild dag av Ettore Scola visas i på Hullsta gård i Sollefteå den 9 februari, på Folkets Hus o Park i Kramfors den 10 februari, på Folkan Teater i Örnsköldsvik den 11 mars och den 12 mars på Härnösands teater Stora scenen. Huvudrollerna spelas av Kim Anderzon och Thomas Bolme och handlar om den lilla människan som plötsligt förstår något och blir modig. Handlingen utspelas 1939, den dag då Hitler och Mussolini träffas och sluter en samarbetspakt inför andra världskriget. Hemmafrun Antoinette har inte tid att gå på paraden Hon stannar hemma och möter den homosexuelle grannen Gabriele. Kontakt uppstår och skilda världar möts.

Working Class Hero spelas bara i Sollefteå på Hullsta gård den 5 april. Det är en stor liten föreställning med Benny Haag. Den är skriven av honom själv och det är en mycket gripande föreställning som tar avstamp i minnet av den egna barndomen, en svunnen och lycklig tid; men där finns också något annat, ett mörkt stråk av någonting som måste ut, något att dra lärdom av inför framtiden.

I Aftonstjärnans tid spelas på Folkets Hus o Park, Kramfors och på Folkan Teatern i Örnsköldsvik. Medverkande är Kent Andersson, Lasse Brandeby, Mirja Burlin med flera. I revyn Aftonstjärnan utgår Kent Andersson från 60-talets dröm om folkhemmet och i centrum står bilen - en Volvo Amazon.

Åsneskinnet spelas på Kristinaskolan i Härnösand den 8 och 9 februari. Det är teater på teckenspråk för hörande och döva. Åsneskinnet är en gammal folksaga som handlar om en prinsessa vars mor drottningen dör varpå pappan lovar att han endast ska gifta om sig om han finner någon vackrare än drottningen varit. Det handlar om kärleken och döden, där finns lite magi och mycket komik.

Rut och Ragnar spelas också av Tyst teater på Kristina skolan i Härnösand den 9 februari. Stycket har Kristina Lugn skrivit och det är en komedi med svarta inslag. Det är första gången någon av hennes pjäser spelas på teckenspråk.

Cullbergbaletten gånger 3 visas på Teatern i Härnösand den 13 april. Det blir Home and Home med koreografi och scenografi av Johan Inger, Vertigo Maze scenograf och koreograf Stijn Celis och No More Play, koreografi, scenografi och kostym av JirÌ Kylián.

maria wennberg
Annons
Annons
Annons