Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Råd inför lågkonjunkturen

/

Även vi som försöker vara optimistiska i alla lägen måste nog inse att en lågkonjunktur är på väg.

Annons

Den grekiska finansministern är stor nog att på egen hand fylla ett mindre budgetunderskott. Även om han viftar han bort alla problem med den grekiska statsbudgeten känns det osäkert.

Våra banker har inte lånat till grekiska banker, har föredragit att låna ut pengar till mer säkra områden, som exempelvis baltiska affärsmäns köp av tyska lyxbilar. Men våra banker har affärer ihop med de lättsinniga tyska och franska banker som lånat ut pengar till Grekland.

Ni vet hur det ser ut när man puttar till en dominobricka som står på högkant? Det rasslar till och så ligger alla dominobrickor som utslagna förlorare i en VM-final i fotboll.

Men det är inför snöstormen som den kloke eskimån bygger sig en igloo. Det är inför höstens regnväder som den riktige karln gräver om dräneringen. Det är inför vintern som kloka kvinnan köper en ny snöskyffel och börjar sticka raggsockor.

Allt handlar kort sagt om välbetänkta och korrekta förberedelser. Sitter man på säker information om att jorden kommer att gå under i morgon....ja, då börjar den kloke redan idag se sig om efter en ny värld.

Här är några handfasta instruktioner/råd inför den här lågkonjunkturen. Klipp gärna ut och spara råden i något säkert bergrum.

* Gör er av med alla tevespel, speciellt spel som gjorts för Nintendo Cube och Playstation I. Spelen har visserligen inget värde men påminner dig, där de ligger och dammar i källaren, om att du kunde ha haft en liten användbar guldtacka istället.

* Börja redan nu öva på att göra någonting gott av tomatsoppa i pulverform. Det kan bli en långvarig och djup lågkonjunktur med mycket tomatsoppa.

* Du bör också skaffa ett alternativt bränsle till bilen. Det är ju inte säkert att du under lågkonjunkturen har råd med bensin/E85/el/diesel. Det går dock alldeles utmärkt att bygga om en gammal oljepanna till ett gengasaggregat. Av olika skäl - främst praktiska - bör du inte be kommunens industriverk att gräva en fjärrvärmeledning till bilen.

* Gör boendet billigare. Du som bor i lägenhet har säkert något rum eller två att hyra ut. Du bör dock inte hyra ut toaletten, du kan behöva den själv. Bo du i hus har du säkert flera rum att hyra ut. Försök få en hyresgäst som inte är kriminell våldsverkare. Titta efter tecken. Draktatueringar i ansiktet och Rambo-kniv i bältet är exempel på varningssignaler.

Lars Landström

Kulturredaktör

Annons
Annons
Annons