Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politik för hela livet

/

Vi byter politiska åsikter genom hela livet, om än inte parti.

Annons

Vi är kristdemokrater som barn. Vi är vänsterpartister som 10-åringar. Vi är socialdemokrater när gamla pappa behöver bra äldreomsorg. Vi är moderater när vi är framgångsrika mitt i livet. Vi är miljöpartister och folkpartister mest hela tiden.

Alla barn vill ha en mamma och en pappa, och de ska vara nyktra och skötsamma och snälla. Men i verkligheten är den där kärnfamiljen, som barnet vill ha, ibland inget alternativ. Det är mycket bättre att mamma lever ensam utan den där tokiga pappan. Det är till och med bättre med en helt främmande familj, när mamma och pappa inte klarar att vara mamma och pappa. Men barnet drömmer om en vanlig mamma och en vanlig pappa.

Det är ett problem för KD att stora delar av deras väljarkår är för ung för att rösta och när den blir gammal nog för att rösta inser att ett politiskt parti nog inte kan göra kärnfamiljer.

10-åringen tycker att allt ska vara rättvist. Storasyster ska inte få en millimeter mer läskedryck bara för att hon, som hon säger: "Gör mer nytta i familjen". 10-åringen tycker att pappa är dum och elak när han säger att han först måste jobba ihop pengar till nya skridskor.

När 10-åringen blir en vuxen tycker kanske han och hon tvärtom att den som gör mer nytta ska ha mer betalt och att det är självklart att någon måste jobba in pengarna till samhället om det ska finnas några pengar att fördela.

Vi vill aldrig äta gifter i maten och vi vill aldrig bli sjuka av att andas luften omkring oss. Det är en åsikt som bär med oss hela livet. Vi är miljöpartister hela tiden.

Ett citat från www.liberalismen.com uttrycker en åsikt som de flesta av oss gillar: "Det liberala idealet är att staten ska skydda individerna från tvång och våld, och i övrigt låta dem vara helt fria".

Socialdemokraten i oss reagerar när åldringar missköts på privata äldreboenden som ägs av företag med skatteadress i Seychellerna, läkare får göra mångmiljonvinster på att köpa vårdcentraler billigt och långtidssjuka tvingas till socialen för att överleva.

SD är ett parti för de elaka och dumma. Vi är alla elaka och dumma i olika stunder i livet. Är vi dumma den tredje söndagen i september vart fjärde år kan det bli en röst på SD.

Förr tyckte nästan alla svenskar att hela Sverige skulle leva och älskade öppna landskap. Jag vet tyvärr inte vad C står för idag och kunde sålunda inte inlemma det partiet i det här resonemanget.

Lars Landström

Kulturredaktör

Annons
Annons
Annons