Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nobelpris som förvånat

Alfred Nobel hade inte alls blivit förvånad över det stora intresse som världen riktar mot de priser han instiftade. Det var precis som han hade tänkt sig.

Annons

Däremot har det funnits många förvånade pristagare under åren. Den forskare i modern tid som aldrig tänkt på Nobelpriset förrän han eller hon får det hycklar blygsamhet, men det är ju inte samma sak som att inte bli förvånad när det kommer.

Polskan Marie Skłodowska tänkte inte på Nobelpriset i sin barndom i Warzawa. Det fanns ju inget Nobelpris att tänka på. Dessutom var hon kvinna och det visste ju alla på den tiden att kvinnors hjärnor inte kan tänka lika bra som männens hjärnor på matematiska saker.

Hennes pappa, matematik- och fysikläraren, hade dock tidigt noterat att hon hade en enorm minneskapacitet. Hon inte bara kom ihåg allt hon lärde sig om matematik och fysik, hon förstod det också.

På Sorbonne-universitetet i Paris - som med tvekan tagit emot den kvinnliga studenten i matematik och fysik - träffade hon Pierre Curie och gifte sig med honom. Tillsammans studerade de olika radioaktiva material.

1903 tilldelades Pierre Curie och Henri Becquerelle - radioaktivitetens upptäckare - samt Marie Curie Nobelpriset i fysik. Pierre Curie hade försäkrat Kungliga Vetenskapsakademien att Marie varit ytterst delaktig i forskningsarbetet.

Marie Curie var första kvinnan som fick Nobelpriset och var sedan alltid första kvinnan i alla sammanhang.

1911 blev hon första kvinnan att ta emot sitt andra Nobelpris. Den här gången i kemi. Hon är fortfarande enda personen, kvinna eller man, som fått priset i två vetenskapsdiscipliner (Linus Paulin fick Nobelpris i fysik och fredspriset).

1935 fick hennes dotter Irène Joliot-Curie ta emot Nobelpriset i kemi tillsammans med sin make Frédéric Joliot. Det var första gången och hittills enda gången en kvinnlig Nobelpristagares dotter fått priset(pappor och söner är också ovanliga i Nobelhistorien, men det finns fyra stycken, en far och son fick till och med dela på ett pris).

Albert Einstein blev däremot inte alls förvånad när han fick Nobelpriset. När han fick priset hade han länge varit helt övertygad om att han skulle få det en dag. Han hade också lovat sin första fru att hon och deras gemensamme son skulle få prispengarna.

Möjligen, troligen blev han förvånad över att det var hans arbete om den fotoelektriska effekten som gav honom Nobelpriset (1925). Relativitetsteorin har aldrig belönats med något Nobelpris och det är ju lite förvånande i sig.

De välbärgade oftast amerikanska ekonomer som varje år får tio miljoner kronor av Sveriges skattebetalare (Sveriges Riksbank) är inga Nobelpristagare. Det finns inget Nobelpris i ekonomi. Det finns ett ekonomipris till Alfred Nobels minne och detta delas märkligt nog ut samtidigt som Nobelprisen.

D e t hade förvånat Alfred Nobel.

Annons
Annons
Annons