Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Monstermusik med efterklang

/
  • A monster in the middle framfördes i oljecisternen på Svanö i lördags. Skulpturen av monstret skapades av Erik Olof Persson.

Det är närmast en banalitet att säga att publiken påverkar en föreställning, och det gäller inte minst musikaliska framföranden. Men aldrig blir denna ljudkonstens osäkerhetsrelation så tydlig som när musik framförs i en gammal oljecistern som den på Svanö.

Annons

Efterklangen i en tom cistern (vilket i och för sig är en orimlighet) kan vara så mycket som 25 sekunder. Ju större publik desto kortare efterklang. Och eftersom det är just efterklangens exceptionella längd som är lokalens största tillgång, kan man säga att paradoxalt nog är det så att ju fler som tar del av föreställningen desto mindre speciell blir den.

Det var därför ett klokt beslut att begränsa antalet i publiken under de två föreställningar av A Monster in the Middle som gavs i cisternen under lördagen.

Cistern borde för övrigt skrivas med stor begynnelsebokstav, den är numera en väletablerad lokal för ljudkonst i sin egen rätt.

När föreställningen har börjat blir publikens påverkan på ett högst konkret sätt ändå märkbar. Grannen till höger om mig får en plötslig hostattack – de kommer alltid olämpligt – och hostningarnas ljud fortplantar sig kraftfullt i lokalen. Inte lika starkt, men ändå tydligt hör man sedan diverse andra ljud, en stol som knarrar, någon drar upp blixtlåset på sin jacka, drar foten en bit över golvet. Störande? På sätt och vis, men det hör ofrånkomligen till, och föreställningen måste anpassa i vilket fall anpassa sig till lokalens egna förutsättningar.

Det får man givetvis också göra på andra sätt. Cisternens akustiska egenskaper kräver ett väldigt nyanserat sätt att handskas med instrumenten, så mycket viktigare då mörkret respektive den dämpade belysningen kräver ett deltagande av publiken med skärpta sinnen.

Det är inte helt lätt att säga vad föreställningen handlar om. Programbladet antyder teman som civilisationskritik och miljöförstöring, vilket går ganska bra ihop med min egen tolkning, och skänker föreställningen ett genomarbetat helhetsintryck.

En fascinerande konsert i en unik lokal.

A monster in the middle

Cisternen, Svanö

Ljus: Daniel Nilsson

Projektioner: Andreas Brännlund

Skulpturer: Erik Olof Persson

Medverkande: Frida Larsson, kroppsinstallation, Björnola Lind, sten, såg, facebass, Mikael Öberg, metallskrot, Lee Berwick, återvunnen elektronisk tankmusik, Gösta Johansson, horn

Gregor Flakierski

Annons
Annons
Annons