Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mångsidigt siden på Sidengalleriet

/

Nu öppnar Ingrid Edberg Norlin portarna till Sidengalleriet i Ramvik. Här visas siden i alla former och färger – siden till vardag och fest, siden som konst, prydnad eller utsmyckning.
– Ett enastående material, säger hon.

Annons

Lika mångsidigt skiftande och användbart som sidenet är i sig självt, lika mångsidiga är Ingrid Edberg Norlins sidenskapelser. Under de senaste åren har nunotekniken varit föremål för hennes speciella intresse, en teknik som innebär att man tovar samman siden eller silke med ull från merinofåret.

– Sidenet och ullen gifter sig med varandra, de fäster in i varandra och resultatet blir väldigt hållbart, säger hon.

Ibland resulterar nunotekniken i en enkel cape, en schal eller ett vackert väggstycke som skimrar av inlagda silkestrådar. Ibland blir det en uppseendeväckande festklänning i klara färger, ibland en diskret dimturkos kappa.

Ibland blir den konst, ibland nyttoföremål – men oftast är den både och.

– Jag vet aldrig riktigt vad det blir, jag arbetar väldigt intuitivt, säger Ingrid Edberg Norlin.

– Nu försöker jag gå vidare med att göra en insida som också är litet rolig. Det kan bli vändbart eller bara en fin insida.

Hon visar prickar som på den ena sidan nunotyget samlar sidenet till synkade rosor. På andra sidan är pricken diskret, en aning av ull i det infärgade silket.

– Ullen drar ihop sidenet, då får man den här effekten, förklarar hon.

På ett annat tyg – kanske en väggprydnad, kanske en schal – är ullen och silket hopbakade i en palett av djuphavsblått, cerise, svart och brinnande orange med lockiga guldskimrande stråk av silke.

– Fick jag inte hålla på med färger så skulle jag inte hålla på med textil över huvud taget! slår hon fast.

Men allt är inte färgfest. En enkel vit sidenklänning är prydd med ljusgula och blekt solskensgröna nunofält som växer fram ur tyget. En mörkt nougatbrun cape får sällskap av en enfärgad klänning i brunt.

Nu till helgen öppnar Sidengalleriet för säsongen med både musik, utställning och modellvisning. Temat är "Klädkonst i gröna rum" och gästartist är Annika Winhagen med vänner. Sidengalleriet håller öppet hela sommaren, sex dagar i veckan.

Annons
Annons
Annons