Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konstnär med passion för störtade flygplan

/
  • Per Kjellqvist och franske konstnären Alain Joriot vid några av dennes konstverk med delar från störtade flygplan.
  • Alain Joriot använder delar från störtade flygplan i sina konstverk, som i denna relief.
  • Alain Joriots teckningar visas på Dala galleri för första gången i ett offentligt sammanhang.

Verk av den franske smideskonstnären Alain Joriot ställs ut på Dala galleri i Gallsäter. Det som utmärker den 71-årige fransmannen är att han i alla sina skulpturer infogar delar från störtade flygplan. Letandet efter haveriplatser har fört honom över stora delar av världen.

Annons

Utställningen öppnade i samband med Nordingrå konstrunda i helgen och pågår juni månad ut. Det är första gången som Alain Joriot ställer ut i Sverige. Till Dala galleri har han tagit med sig några reliefer i vilka det ingår flygplansdelar samt ett flertal teckningar.

Sökandet efter havererade flygplan som har skett i berg, öknar och djungler började när konstnären var i 20-årsåldern.

– Det har blivit en passion, som när man går på operan, berättar han.

Hans pappa omkom i en flygkrasch 1954, när Alain Joriot var 13 år. Kanske är detta en förklaring till hans sätt att infoga flygplansdelar i skulpturer. Han har för övrigt även använt delar från sin pappas flygplan i sin konst. Alain Joriot har tidigare själv flugit helikopter i privata sammanhang.

Om letandet efter flygplansdelar av vissa kan uppfattas som något makabert förklarar Alain Joriot att flygplanen har själar och att han i konstverken vill rädda dessa till eftervärlden och hedra deras minne.

Alain Joriot är utbildad smed och bor i Aix-en-Provence i södra Frankrike. Han har gjort många offentliga utsmyckningar, ofta monumentala skulpturer i järn, stål och betong. Han har förutom i Frankrike även haft utställningar i Schweiz, Spanien, Tyskland, England, Rumänien och Litauen.

Kontakten med Dala Galleris ägare Per Kjellqvist och dennes fru Gunilla knöts för fyra år sedan genom en gemensam bekant i Frankrike.

– Det var i samband med att han var på väg till Sarek för att leta efter ett engelskt flygplan som hade störtat under andra världskriget. Han har sedan varit där ytterligen en gång, men inte funnit planet, berättar Gunilla Kjellqvist.

När Per Kjellqvist härom året höll på att avveckla sitt antikvariat var Alain Joriot på besök och tyckte att lokalen skulle passa för att visa hans konst. Idén som då föddes ledde till den nu pågående utställningen. Alain Joriot har tillsammans med sin fru och en vän varit på plats i galleriet under de första dagarna.

Fransmannen har alltid tecknat, på brevpapper, kuvert, servetter och bordsdukar. Pennan har ständigt funnits med när han suttit och väntat på någonting. Under 40 år har han samlat på sig en ansenlig mängd teckningar, men aldrig ställt ut dem. Ett urval av teckningarna visas nu på Dala galleri och i några av dem skymtar detaljer från flygplan.

Annons
Annons
Annons