Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kärleken fördriver rädslan

/
  • Elisabeth Ohlson Wallins
  • Funktionshinder stoppar inte kärleken. Bilden tagen 2011 för museet Fredens Hus.
  • Hopp. Bilden tagen 2011 för teveprogrammet Mot alla odds
  • Hemlösa män tolkar Selma Lagerlöf (Körkarlen). Bilden tagen för tidningen Vi läser.

Några av den omdebatterade fotografen Elisabeth Ohlson Wallins mest gripande fotografier visas i utställningen "Kärleken fördriver rädslan" i Härnösands domkyrka.

Annons

För första gången visas också den berömda Pieta-bilden av en en aidssjuk man i famnen på en kvinna i en kyrka. Vi tror att den visades i Uppsala domkyrka, vid den första uppmärksammade visningen av Ecce Homo. Men när Ecce Homo visades i Uppsala domkyrka 1998 projicerades fotografierna på väggarna. Det här är första gången fotografiet Pieta visas i en kyrka.

– Det är väldigt bra att ställa ut i kyrkor. Man går in i rummet med en annan känsla, mer öppen, säger Elisabeth Ohlson Wallin som själv valt ut de åtta fotografierna i utställningen.

De kommer från olika projekt. Fotografiet "Hopp" av den svårast brända överlevaren från diskoteksbranden i Göteborg från teveprogrammet "Mot alla odds". En israelisk soldat tvättar fötterna på en palestinier från utställningen Jerusalem. Två gravt cp-skadade som med sina små förvridna kroppar ligger nakna och kramar om varandra i fotografiet "Funktionshinder stoppar inte kärleken".

Några fotografier som Elisabeth Ohlson Wallin valt ut till utställningen "Kärleken fördriver rädslan". Biskop Tuulikki Koivunen Bylund och Elisabeth Ohlson Wallin lärde känna varandra för 14 år sedan i samband med att bilder ur Ecce Homo visades i Uppsala domkyrka.

Elisabeth Ohlson Wallin konstaterar att det finns både för- och nackdelar med att hon är en så känd fotograf.

– Det kan absolut vara ett minus, att människor blir osäkra vad jag ska göra. Men det kan också vara ett plus. Ja, det är både minus och plus, som allt här i livet, säger hon.

Ett plus är att människor ofta känner förtroende för henne och litar på henne.

Fotografiet "Sjukbädden" från utställningen "Anhörig på liv och död" är ett mycket bra exempel på det. En man står bredvid en sjuksäng och håller sin döende fru i handen. Hon ligger i sjuksängen. Mannen har kostym på sig. Mannen ville ha kostymen på sig på fotografiet eftersom han skulle till jobbet sedan, så är det ju med sorg och avsked, en vardag väntar alltid.

Elisabeth Ohlson Wallin jobbar sedan två år med en Sverige-utställning och hon har också börjat arbeta med politiska satirbilder. Bilden av Carl Bildt med olja på händerna och Fredrik Reinfeldt i en nedkissad blöja har redan visats.

Utställningen Kärleken fördriver rädslan är en del av Härnösands stifts medarbetarmöten som samlar närmare 700 personer i Härnösand under helgen. Allmänheten inbjuds att se utställningen nästa vecka, från tisdag 25 september till och med fredag 28 september.

Annons
Annons
Annons