Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Häxbrand med skräck och ångest

"Där korpen vitnar" är ett suggestivt, ödesmättat, vemodigt verk om den mest vemodiga händelsen i vår svenska historia. Tyvärr nådde också häxprocesserna sin kulmen i vår landsända.

Annons

Det är 336 år sedan 71 personer, främst kvinnor men även några barn och två män, avrättades på Häxberget i Torsåker. Den tragedin borde vara så länge sedan att vi inte påverkas idag. Men det går inte att vara opåverkad av dessa människors öde.

Tonsättaren Karin Rehnqvist fick för några år sedan en beställning av Nordiska Kammarensemblen på ett musikaliskt verk med anknytning till häxbränderna. Det blev "Där korpen vitnar". Ett verk som hade urpremiär på Murberget 2008 och som nu tagits upp igen.

Anledningen är Murbergets utställning Änglar & Demoner som på olika sätt tar upp vår förmåga, eller snarare oförmåga, att skilja änglar från demoner. De kvinnor som avrättades i Sverige och ute i Europa avrättades som en slags demoner.

Karin Rehnqvist skrev verket med sikte på Ulrika Bodén som solist. Hennes muntra musikalitet har förvisso inget som helst spelrum i det här verket. Men hon är mycket bra som en vitklädd kvinna som står inför avrättningen, fylld av smärta och ångest. Sjunger ut sin skräck i Karin Rehnqvists vemodigt starka komposition.

Småbarnsmamman Ulrika Bodén ställde in förmiddagens konsert i går på grund av förkylning. Men konserten efter lunch ville hon ändå genomföra eftersom publiken från Herrskogsskolan kom från hennes hemtrakter (hon bor i Nora).

Av naturliga skäl är "Där korpen vitnar" ett mörkt, dystert verk. Bitvis känns verket som musiken till en film som ännu inte gjorts.

Nordiska Kammarensemblen Sundsvall, den lilla systerorkestern till den stora symfoniorkestern, måste också berömmas, för sin helgjutna insats.

Gårdagens föreställning fick som bekant ställas in på grund av några högstadielever från Landgrensskolan i Härnösand närmast mobbat kammarmusikerna när dessa spelade och berättade om sina instrument.

Desto roligare att högstadieleverna från Herrskogsskolan skötte sig exemplariskt. Det var knäpptyst under den huvudkonsert som Landgrenseleverna alltså inte ens fick se under onsdagen därför att några elever misskötte sig.

Verket framfördes också i en offentlig föreställning i går kväll. Det framförs också i en skolföreställning idag för elever från bland annat Solenskolan i Härnösand.

KONSERT

Där korpen vitnar

Av Karin Rehnquist

Regi, scenisk gestaltning och ljus: Svante Grogarn

Nordiska kammarensemblen

Solist: Ulrika Bodén

Murberget på onsdagen.

Annons
Annons
Annons