Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är sommarens boktips

Det finns ingen period under hela året som är bättre än sommaren när det gäller att läsa böcker.
Jag läser alltid många böcker men aldrig så många som under sommarsemestern.
Finns inte din favoritbok med på listan? Skriv en kommentar och dela med sig av dina egna tips!

Annons

Vi har också lite öppnare sinne under sommaren när det handlar om vilka böcker vi läser. Jag själv läser sällan deckare under det övriga året. Men under sommaren läser jag gärna deckare. Jag säger dock som Tomas Brolin lär ha svarat på frågan ”Vad läser du för bok när du har tid över?” om någon skulle fråga ”Läser du Camilla Läckberg när du har tid över?” 

”Så mycket tid över har jag aldrig!” sa Tomas Brolin och så säger jag om Camilla Läckberg. Jag har aldrig tid över till Camilla Läckberg. På en öde ö, när jag inte har något annat att göra, kan jag läsa en deckare av Liza Marklund. Men inte en deckare av Camilla Läckberg. Men här är ett antal böcker för sommarläsning:

● Arnaldur Indriðason, "Mannen i sjön" och "Glasbruket"

Den isländske författaren måste vara Nordens bästa deckarförfattare. Hans romaner är knappt ens deckare. Kommissarien Erlendur med barnen från ett helt misslyckat äktenskap, knarkande dottern och alkoholiserade sonen, kan aldrig släppa tankarna på varför han överlevde en snöstorm i ungdomen och varför brodern dog.

● Jules Verne, "Den hemlighetsfulla ön"

Jules Verne kan och bör man läsa då och då under hela livet. Kanske är den här romanen den jag älskar allra mest av Jules Verne. Den kom i ny svensk upplaga nyligen.

● Knausgård, "Min kamp 2"

Karl Olov Knausgårds ”Min kamp” är en stor läsupplevelse. De sex böckerna behöver inte läsas i ordning. Del två är förmodligen den bästa. 

● Oksanen, "Utrensning"

Finskan Sofia Oksanens roman ”Utrensning” fick Nordiska rådets litteraturpris 2010. Den är också den bästa nordiska roman jag läst på senare år. Oerhört gripande roman som gör det förflutna i Estland levande i dagens verklighet. Slutet övermannar läsaren. Jag darrar nästan när jag tänker på det.

● Hergé, "Enhörningens hemlighet"

Alla som sett Steven Spielbergs "Tintin"-film m å s t e läsa the real thing, seriealbumet. Filmen är underhållande. Men Hergés seriealbum tillhör de 50 bästa böcker alla kategorier som någonsin gjorts. Filmen tillhör de 2000 bästa filmerna som gjorts de senaste fem åren i USA.

● Tove Jansson, "Samlade serier del 1"

I ämnet tecknade serier måste också framhållas Tove Janssons serier om Mumintrollen. Romanerna om Mumintrollen är förvisso viktigast. Men Tove Jansson gjorde även drygt 20 tecknade serier och de finns nu i en oerhört vackert samling. Sex volymer som säljs var för sig. Tove Jansson var helt utpumpad på slutet, av att hon måste rita en nya serieremsa varje dag. Men detta märks inte på serierna. Allra bäst är de allra första serierna.

Annons
Annons
Annons