Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fyndigt flödande konst

/

Konstnären Hans Lif kände på den speciella pensel som används för att dekorera väggar och möbler. Ingen konstnär skulle komma på tanken att måla porträtt med stöpplare. Fast det var precis vad Hans Lif gjorde.

Annons

Hans konsthistoriska porträtt målade med stöppel kan ses idag i storformat i Slussens tunnelbana. Eller i originalform i Härnösands konsthall.

– Jag scannade in mina bilder i så hög upplösning som min dator överhuvudtaget kunde klara. Jag var ganska orolig, jag visste ju inte om porträttet skulle bli bra även som stora bilder.

Men det blev de och han nådde till sin förvåning en ny publik. Han var mail nästan varje dag från människor som sett "Mina covers" - så kallar han porträtten - i tunnelbanan. En som hörde av sig visade sig vara en singer-songwriter från Australien som var i Stockholm för att spela in en ny platta. Ett av Hans Lifs porträtt är nu omslag på Sarah Blaskos nya skiva.

Porträtten kommer alla från olika verk i konsthistorien. Med något undantag - ett självporträtt av van Gogh - kan man knappast se varifrån Hans Lif tagit porträtten. Det finns knappast någon, ens expert, som kan se att det stora porträttet i färg av Hans Lif utgår från en målning av Alexander Roslin. Nej, inte den berömda damen med slöjan, en annan målning.

Hans Lif visar en något mindre ovanlig sida av sitt konstnärsskap med målningarna "Pepparrotsblad". Men det sätt han får olika ogräsblad, alltid pepparrot, att vrida och vända sig rytmiskt närmast som dansare är lika märkligt.

Hans Lif är född i Näsåker men boende och verksam sedan länge i Stockholm. Han har ställt ut en gång tidigare i Galleriet i Härnösands konsthall och en gång på Majoren i Sollefteå, på den tid som Göthe Höglund drev sitt fina galleri.

Stockholmskonstnären Lena Pårup visar ett antal teckningar i Galleriet. Hennes teckningar har en ständigt närvarande fyndighet. Hon blandar fantasi och barndomsbilder - minnen från klassrum, gamla filmstjärnor - med en närmast fritt flödande penna.

KONST

Hans Lif

målningar

Härnösands konsthall

Lena Pårup

teckningar och skulptur

Galleriet, Härnösands konsthall

Utställningarna har vernissage idag lördag och hänger till den 17 november.

Annons
Annons
Annons