Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett möte mellan lätt och tungt

/

Det tog ganska många år men nu ställer Bror Marklund-stipendiaten Camilla Bergman i Örnsköldsviks Museum.

Annons

– Jätteroligt att vi får visa upp Camilla Bergman. Med ganska kort varsel också, säger Ulla Tellström, intendent på Örnsköldsviks Museum.

Camilla Bergman fick Bror Marklund-stipendiet 1992. Just i år är också den ateljé som denne store svenske (Husumbördige) skulptör testamenterade till Örnsköldsviks Museum bättre än på många år. Den har rustats upp och drog i sitt nya fina skick besökare hela sommaren.

– Jag minns att jag såg en skulptur av Bror Marklund en gång på en utställning i Sundsvall. En oerhört bra skulptur av en sittande pojke, säger Camilla Bergman.

– Det är just den statyn som står här utanför ateljén, säger Ulla Tellström med ett leende.

Det verkar också finnas en själslig förbindelse mellan skulptörerna Camilla Bergman och Bror Marklund. Hennes skulptur "Skvaderdamen" från 1989 visar en stark och beslutsam kvinna, kanske en operadiva. Flera, de flesta, av Bror Marklunds skulpturer av kvinnor har samma kraftfulla och starka utstrålning.

Camilla Bergman skapar skulpturer, ofta i betong, men arbetar också med keramik. Hon gör också bilder i syntetisk kol. Det är viss skillnad mellan den vanliga brända kolen och den syntetiska kolen.

– Det är en vassare svart färg tycker jag. Ibland blandar jag också syntetisk kol och kol.

Nu visar Camilla Bergman några av sina bilder i syntetisk kol. Bilderna i svartvitt av fjärilar känns ändå på något sätt lätta och färgstarka.

Hon har aldrig ställt ut bara bilderna, inga skulpturer.

– Men jag skulle kunna göra det, att bara få visa bilderna, jag har gjort väldigt många också.

På den här utställningen visar hon också glaserad keramik. Hon har också fällt in glaserad keramik i några av sina skulpturer i vit betong. Det låter inte så tekniskt svårt när hon förklarar hur hon gjort. Men det ser mycket intrikat och anslående ut.

Örnsköldsviks Museum har ställt fyra skulpturer så att besökaren kan se profilerna i rad. Skulpturen Ung musiker visar en ung man. Det råkar vara en son till konstnären. Bilden i syntetiskt kol av en ung man med en hund råkar visa den andra sonen.

En utställning som blandad lätt och tungt på ett självklart sätt.

Tid för skulptur

Camilla Bergman

Skulpturer och kolteckningar, Örnsköldsviks Museum. Utställningen har vernissage idag lördag med konstnären närvarande.

Annons
Annons
Annons