Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett fotografi av en katastrof

/
  • 18 man hade dött när Sandöbron rasade. Det här fotografiet glömdes bort när andra världskriget bröt ut dagen efter Sandöbrons ras.

Fotografiet togs några timmar efter att 18 personer dött. Dagen efter bröt andra världskriget ut.

Annons

Sommaren 1939 arbetade 200 man med att bygga den första bron mellan Lunde och Sandö. Brobyggarna arbetade både dag-och nattskift för att hålla tidtabellen. På torsdagen den 31 augusti hade dagskiftet precis gått av sitt pass och klockan var 16:40 på eftermiddagen.

Då hörs ett brak och träkonstruktionen vek sig i den norra delen av bågen samtidigt som valvet höjdes, innan bron och männen som arbetade på den störtade ner i Ångermanälven. 18 man dog.

Den stora olyckan fick förhållandevis begränsad medial uppmärksamhet. Dagen efter broraset, den 1 september, inledde den tyska armén ett anfall mot Polen. Frankrike och Storbritannien hade deklarerat att de skulle förklara krig mot Tyskland om landet anföll Polen. Den 3 september förklarade Frankrike och Storbritannien krig mot Tyskland.

Fotografiet i Lunde togs direkt efter broraset. Personerna på bilden är i de flesta fall brobyggare. Ingen enda myndighetsperson eller tjänsteman syns på fotografiet. Det finns fortfarande döda människor under vattnet.

Fotografiet finns i Profilbild Leeks nya stora bildarkiv på www.profilbild.se. Företaget visar och säljer många gamla fotografier från framför allt Härnösand på 1930-talet. Fotografierna kommer bland annat från Stockholms-Tidningens bildarkiv.

Troligen var det en journalist på Västernorrlands Allehanda som tog fotografiet. Det publicerades i VA och Stockholms-Tidningen den 1 september och har nog inte publicerats sedan dess.

Annons
Annons
Annons