Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett djupt originellt dansverk

/

Jag har sett många dansföreställningar men jag har aldrig sett något som ens liknar verket "Doppelgänger".

Annons

Koreografen Martin Forsberg och scenografen Jenny Nordberg har skapat ett djupt originellt, surrealistiskt, absurt och mycket fascinerande konstverk.

Det är inte lätt att förklara vad Doppelgänger är men jag ska göra ett försök. Sex icke-dansare agerar på scenen tillsammans med sex dansare. Ickedansarna får instruktioner i trådlösa hörlurar, var och en får egna instruktioner. "Klappa händerna 10 gånger snabbt". "Lägg pannan på bordet". "Gå fram till den rödhåriga dansaren och lägg handen på hennes panna".

Det vi åskådare ser är ett surrealistiskt konstverk där vi mycket snart tappar alla begrepp om vad som egentligen är verklighet. Men vi ser ett stort och komplicerat maskineri som måste vara planerat för att kunna ge dessa resultat. Men fråga inte hur Martin Forsberg gjort när han konstruerat och planerat detta maskineri. Det är obegripligt. Martin Forsberg från Härnösand har skapat många uppmärksammade verk i Sverige, Danmark och Ryssland. Han är en stor konstnär också.

Doppelgänger fungerar hela tiden. Där finns säkert detaljer som inte blev som det var tänkt men vi noterar dem inte. Dansarna från de två kompanierna Norrdans och Regionteater Västs dansensemble från Borås agerar och dansar i ganska okända territorier. Alla är mycket bra med några extra lovord till Helena Lundqvist från Regionteater Väst och Javier Perez från Norrdans som agerar nästan som skådespelare i en absurd pjäs av Eugène Ionesco. Helena Lundqvist är för övrigt precis som koreografen Martin Forsberg från Härnösand.

Förutom på lördag på Härnösands Teater dansar Norrdans och Regionteater Väst Doppelgänger tillsammans med soloverket Dark Horse fredag den 2 november på Hullsta Gård i Sollefteå och tisdag den 6 november på Folkan i Örnsköldsvik .

Doppelgänger

Koreografi: Martin Forsberg

Scenografi och kostym: Jenny Nordberg

Ljusdesign: Fredrik Zetterberg

Dansare: Stacey Aung, Anna Jirmanova, David Nondorf, Javier Perez, Leila Verlinden, Kristian Refslund, Helena Lundqvist, Jonathan Sikell, Maria Ulriksson, Rasmus Skaremark-Solberg, Michael Tang Pedersen, Jessica Andrenacci

Annons
Annons
Annons