Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En konsert med klös

/
  • Härnösandstonsättaren Peter Lyne, dirigenten Daniel Blendulf till höger och Nordiska Kammarorkestern efter uruppförandet av Lynes andra symfoni.
  • Pianisten Love Derwinger var säker solist tillsammans med Nordiska Kammarorkestern i Dimitri Sjostakovitj andra pianokonsert.

Någon gång emellanåt hänger sig upplevelsen kvar ett gott slag. Intrycken, känslorna, fascinationen av musiken och av ett inspirerat framförande.

Annons

Torsdagskvällens konsert med Nordiska Kammarorkestern i Nolaskolans aula Nolan under lysande dirigenten Daniel Blendulf hade alla förutsättningar att bli något alldeles extra och blev det också. En utmaning för både musiker och publik. Inledningsvis ett uruppförande av Härnsösandstonsättaren Peter Lynes ensatsiga symfoni där Lyne uttalat tankar om att låta de 666 takterna bidra till att skapa en helhet där det tematiska materialet hålls kvar och ger lyssnaren möjlighet att följa och känna igen några viktiga delar av verkets byggstenar. I detta fall en upprepad ton och en liten ters som finns med i alla upptänkliga former, sammanhang och konstellationer fram till ett avslutande morendo.

Ett inspirerat och genomarbetat orkesterspel gav associationer till naturkrafter och skapelseprocesser från det allra minsta till den raka motsatsen där tonmassorna likt lavaströmmar rinner utmed bergsidorna och skapar ny mark. Ett imponerande och starkt verk som satte lyssnandet på prov och som gav oerhört mycket tillbaka.

Programmets fortsättning med Sjostakovitjs andra pianokonsert fick en kärnfull och rytmiskt pregnant tolkning av pianisten Love Derwinger och orkestern under Blendulf. Två snabba, burleska och tidvis ytterligt virtuosa yttersatser omgärdande en närmast underskön mellansats där det handlar om finstämd, närmast intim musikalisk lyrik. Ett fullödigt pianospel och inte minst ett inspirerande samarbete mellan solist och orkester gav bestående intryck.

Efter paus gav orkestern och dirigenten Daniel Blendulf ett närmast prickfritt och genomarbetat framförande av Franz Schuberts Symfoni nr 4, "Den tragiska".

Nordiska Kammarorkestern från Sundsvall, denna vårt läns professionella ensemble levererar alltid kvalitet, men så fantastiskt helgjutet, lyhört, samstämmigt, klang- och färgrikt som denna gång i Schubert-symfonin kan jag inte påminna mig. Här nådde man ytterligare en dimension i framförande och inspiration, en nivå med lyskraft långt utanför vår egen regionala horisont i en konsert som gavs i Örnsköldsviks på torsdagskvällen och i Härnösand igår kväll.

KONSERT

Nordiska kammarorkestern

Dirigent: Daniel Blendulf

Solist: Love Derwinger, piano

Nolanskolan, Örnsköldsvik, i torsdags kväll

Greger Jacobsson

Annons
Annons
Annons