Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det europeiska hatets måltavlor

/
  • Magnus Linton har skrivit en reportagebok om den nationalistiska och främlingsfientliga högerns stärkta parlamentariska ställning i flera av Europas länder.
  • Nationaliströrelsen Jobbik i Ungern får stöd av uniformerade sympatisörer, som vid det här mötet i april. Angrepp på zigenare är det centrala i rörelsen.

Författaren och journalisten Magnus Linton gästade Sambiblioteket i Härnösand på måndag kväll. Linton är högaktuell med sin nya bok De hatade – om radikalhögerns måltavlor.

Annons

Utgångspunkten för Lintons reportagebok är den nationalistiska och främlingsfientliga högerns stärkta parlamentariska ställning i flera av Europas länder. Det sker samtidigt med den ekonomiska krisen och den hotande kollapsen av hela EU-projektet i krisens kölvatten. Främlingsfientliga partier som tills relativt nyligen befann sig i den politiska marginalen har nu kommit in i den parlamentariska värmen, och i en del fall också fått tongivande roll. Linton vill undersöka vilka som är radikalhögerns måltavlor.

Magnus Linton talar om det europiska hatets Bermudatriangel, och den består av Ungern, Nederländerna och Norge, och dessa tre länder motsvarar de tre huvudfienderna, nämligen parasiterna, ockupanterna och förrädarna.

Ungern är hårt drabbat av den ekonomiska krisen, samtidigt som landet lider av en svår besvikelse efter svikna förhoppningar efter kommunismens fall. Den stora romska befolkningen har utsetts till syndabock, och paramilitära grupperingar, närstående det fascistiska partiet Jobbik, trakasserar och misshandlar systematiskt romer, det har också förekommit några mordfall. Samtidigt har regeringspartiet Fidesz, som har absolut majoritet i parlamentet, genomfört en rensningsaktion inom institutionerna och vars främsta måltavla har varit personer av judisk börd.

I Nederländerna, av tradition toleransens och mångfaldens högborg, har Geert Wilders rasistiska parti vågmästarställning i parlamentet, och det ser Muslimen som den stora faran – ockupanten. Enligt Wilders är de muslimska familjernas påstått höga nativitet en del i en medveten plan att ta över västerlandet. Man åberopar Upplysningstraditionen, och i namn av försvar av samma tradition vill man göra våld på den, bestämma hur medborgare ska klä sig, vad de får äta, vilket språk de ska få använda i offentligheten.

Slutligen Norge. Linton betonade att han intresserar sig inte primärt för Breivik, utan enbart för det faktum hur mainstream tankarna i hans förvirrade manifest faktiskt är. Inom Framskrittspartiet, landets näst största, är det en etablerad sanning att en politiskt korrekt, mångkulturbejakande, feministisk elit, representerad främst av det socialdemokratiska partiet – förrädarna, har satt demokratin ur spel och håller på att sälja ut landet till muslimerna.

Magnus Linton tror också att framtidens politiska huvudmotsättning kommer att gälla just jämlikhet och mångkultur. Och även om det är svårt att sia om framtiden, är det viktigt att lära av historien.

Gregor Flakierski

Annons
Annons
Annons