Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tito-biografi med problem

/

Jugoslavien var ingen konstruktion som Josip Broz Tito hittade på.

Annons

I Björn Kumms nya biografi om Tito sätts startpunkten för det moderna Jugoslavien ganska långt före Tito. Han var en vanlig soldat i Österrike-Ungerns armé under första världskriget. I Jugoslavien var det länge en statshemlighet att ledaren Tito faktiskt i sin ungdom kämpat m o t Serbien.

Efter världskriget uppstod ett sydslaviskt rike, "serbernas, kroaternas och slovenernas kungarike". Tito själv hade hamnat i revolutionens Ryssland. När han kom tillbaka till sin bardoms Kroatien var det som representant för Komintern, den kommunistiska Internationalen.

Det är just som faktaleverantör som den här biografin har sin styrka. Björn Kumm har knappast letat ny information, inte heller har han svingat ett stilistisk trollspö över materialet. Det här är helt och hållet en läsfruktsbiografi.

En biografi har ett stort problem när läsaren efter läsningen frågar sig: Hur var den här personen, egentligen? Tyvärr är det precis vad läsaren av den här biografin frågar sig.

Huvudproblemet är att biografin har ett på tok för litet omfång för att det ska vara vettigt. Kapitlet "Folkets dikator 1950-1989" är på 61 tämligen glesa sidor.

Annons
Annons
Annons