Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han får historien att leva

/
  • Bo R Holmberg är framme vid 1931 i sin sjunde kriminalroman om polissläkten Morell. Som vanligt imponerar han med sin förmåga att få människor från förr att framträda högst levande.

Knivsliparen är Bo R Holmbergs 44 roman sedan debuten 1982 med ungdomsromanen "Rymlingen". Denna häpnadsväckande höga produktion - kanske den högsta i landet på senare år när det gäller skönlitterär produktion - innehåller flera närmast nyskapande inslag.

Annons

Han fick Augustpriset 2005 för den första svenska grafiska romanen (Eddie Bolander & jag), ett mellanting mellan serieberättelse och roman, som han skapade tillsammans med tecknaren Katarina Strömgård.

Han var också en av de allra första svenska författarna att skriva kriminalromaner i historisk svensk miljö. Det började med "Liemannen" 2002, den första boken om länsmannen Harald Morell i Anundsjö (den vann Flintyxan som bästa historiska deckarroman).

De första tre romanerna hade Harald Morell som huvudperson. De tre följande hade Harald Morells son Gustav som huvudperson.

Med den nya Knivsliparen är Bo R Holmberg framme vid våren 1931 i Örnsköldsvik. Nu är det Harald Morells sonson Erik som står i centrum.

Han börjar att utreda något som inte verkar kräva någon egentlig utredning. En friställd sågverksarbetare har försökt döda sin f d flickvän och hennes nya pojkvän. Dramat slutade med att han sköt sig själv.

Erik Morell är sedan några år änkeman men en hushållerska sköter huset i Domsjö och de tre (av fem) barnen som fortfarande bor kvar i hemmet.

Hans poliskollega Levi Bengtsson är av (hemlighållen) tattarsläkt, hette ursprungligen Brolin, ett vanligt förekommande namn i författarens böcker.

Tidigt i romanen mördas även självmördarens moder. En kringresande knivslipare och en gårdfarihandlare introduceras. Året är som sagt 1931, ett tragiskt årtal i Ådalens och Sveriges historia. Strejkerna och fattigdomen ligger som en bakgrundsraster i berättelsen. Som vanligt låter författaren handlingen kretsa mellan Ådalen och Örnsköldsvik. Bo R Holmberg är från Lo, Styrnäs och har bott många år i Örnsköldsvik.

Mer än så bör inte avslöjas om intrigen, det är ju en kriminalroman. Som vanligt när det gäller Morell-böckerna väver Bo R Holmberg en väl uttänkt kriminalhistoria. Men framför allt är Knivsliparen en mycket bra historisk roman och det är där författaren har sin största förtjänst. Hur han får människor från förr att framträda så levande.

Berättelsen gör halt den 13 maj. Bo R Holmberg skrev desto mer om den 14 maj - dagen för skotten i Lunde - i musikalen En vacker dag.

Erik Morell har flera söner. Om författaren vill blir någon av dem polis som sin far, farfar och farfars far.

Jag tror att författaren vill. Vi läsare vill i alla fall.

Knivsliparen

Bo R Holmberg

Kriminalroman

Ord & Visor förlag

Annons
Annons
Annons