Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En serieskapares kamp

/

Med serieromanen "Mats kamp" lägger sig Mats Jonsson i kölvattnet efter Karl Ove Knausgård.

Annons

Serieskaparen, har träffat sitt livs kärlek och fått barn och berättar nu om sin kamp att få konstnärskap och vardag att gå ihop.

Knausgård flyttade till Sverige för att hitta sin kärlek Linda. Mats Jonsson gick inte över ån efter vattnet. Viktoria är precis som Mats Jonsson från Kramfors (Stensätter, Bollstabruk). Hon minns alla i hans gäng. Utom honom.

De börjar bygga en värld i Stockholm. Lägenheten är pytteliten, förstås. Den byts mot en större lägenhet på kulturgatan Bastugatan på Söder. På den gatan bodde under många år en annan stor konstnär från Kramfors, Thage Nordholm. Till slut landar de i Midsommarkransen i en lägenhet som anstått en man som sålt ett filmmanuskript och gett ut bok i USA (det första gjorde han nästan och det andra blev verklighet).

Den ambivalenta känslan av att inte riktigt höra hemma någonstans, varken här i Stockholm eller därhemma i Kramfors, har alltid funnits i Mats Jonssons självbiografiska serier. Känslan spetsas till när pappan får cancer. Han sitter i Stockholm och tänker på pappan. "Nu kör han genom Timrå...nu traskar han över parkeringen och går in där det står strålbehandling" åker runt i huvudet.

Mats Jonsson var obönhörligt öppenhjärtig i sina första serieböcker. I sin hyllade serieroman "Pojken i skogen" tar han avstånd från en kompis, bara för att kompisen är...ja, snäll.

På sätt och vis påminde hans konstnärliga metod den gången mer om Karl Ove Knausgård, än vad den gör nu, nu när han så tydligt ansluter till Knausgård.

Nu framträder istället en konstnär som inte i alla lägen låter konsten få företräde. Mats Jonsson är fortfarande mycket öppenhjärtig, men det är knappast någon utomstående som behöver gå omvägar till den här boken. Han berättar om sin operation av förhudsförträngningen som gör det svårt för honom att ligga med sin fru. Den lyckade operationen leder ganska snart fram till ett förväntat resultat.

Redan omslaget - ett fotografi med Mats Jonsson hand i hand med sin dotter - visar vilken kamp det handlar om. Kampen att vara en bra förälder.

"Mats kamp" är inte lika stark som "Pojken i skogen". Fattas bara annat, Pojken i skogen är den stora svenska serieromanen. Bitvis är Mats kamp mest gullig och snäll. Men den visar ändå att Mats Jonsson överträffar det mesta som görs i serieväg i Sverige. Hans ångest kommer också tillbaka mot slutet, vi ska inte avslöja orsaken och förstöra läsningen.

Samtidigt med "Mats kamp" kommer en ny upplaga av Mats Jonssons andra serieroman, "Hey Princess". En ångestladdad ungdomsskildring som ändå avslutas ljust när han på en rockfestival i Kramfors träffar tjejen som ska bli hans fru. Romanen kom också nyligen som den första svenska serieromanen på iPhone och iPad.

Mats kamp

Mats Jonsson

Serieroman

Galago

Annons
Annons
Annons